BIST 10.181
DOLAR 32,37
EURO 34,69
ALTIN 2.392,29
HABER /  EKONOMİ

IMF'ye borç bitince bakın ne yapmış?

IMF'ya olan borcun bitmesi Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'nu böyle mutlu etmiş.

Abone ol

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'na (İMF) borcunu bitirdiği haberini alınca, masasında duran gazeteyi zevkten yırttığını söyledi.

Konukoğlu, işadamının borcunu ödedikten sonra senedi yırttığında büyük bir zevk aldığını belirterek, "İşadamlarımız bilir. Borcunu ödersin, sonra senedini alıp yırtarsın. Bunun zevki hiçbir şeyde yok. IMF’ye borç bitince Türkiye’nin senedi bende olmadığı için masamda duran gazeteyi yırtarak o zevki almaya çalıştım. Artık Türkiye dünyada söz sahibi olmaya başladı.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Girişimci İşadamları Derneği’nin geleneksel olarak düzenlediği 'Ufku Zorlayanlar Programı'nın bu ayki konuğu Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu oldu.

İşadamlarına hitap eden Konukoğlu, zekâtın önemi üzerinde durdu. Zekâtı verilmeyen malın bereketinin de olmayacağını ifade eden Konukoğlu, zekâtı pastanın kabartma tozu olarak yorumladı. Kabartma tozu olmadan pastanın kabarmayacağını söyleyen Konukoğlu, "Bin 500 öğrenciye burs veriyoruz. 100 bin kişiye gıda yardımı yapıyoruz. 20’den fazla okul, 9 cami yaptırdık. 10. caminin temelini ise önümüzdeki günlerde atacağız. Siz zekât verdikçe malınız bereketlenir, kabardıkça kabarır.” diye konuştu.
Hayır işlerinde aslında ahirete EFT yaptıklarını belirten Konukoğlu, “EFT yaparken parayı görmüyorsunuz ama istediğiniz yere gittiğini biliyorsunuz. Biz de öbür tarafa EFT yapıyoruz. Gönderdiklerimizi görmüyoruz ama oraya gittiğini biliyoruz.” dedi

"ADANA HAYALİMİZDİ AMA ÇOK GERİDE KALDI"

Adana’nın, Gaziantep’e göre çok geride kaldığını ifade eden Konukoğlu, “Biraz da buradaki sanayicilere sahip çıkılmadı, onlar da gitti.” dedi. İnsanlarla ve çalışanlarıyla kardeş ilişkileri kurarak büyüdüklerini ifade eden Konukoğlu, “Çocuğunun elinden tutup işyerine getirmeyen, büyüdüğünde işten korkan biri nesille karşılaşır. Çocukların hayatı öğrenmesi gerekir. Çocuk çok başarılı, tatilini yapsın demek olmaz. Varsın çalışsın. Okulda aldığı bilgi ile iş hayatında yoğrulan genci kimse tutamaz.” diye konuştu.

Hep Adana’daki fabrikaların hayali ile yaşadığını ifade eden Konukoğlu, Adana’nın çok geride kaldığını belirtti. Belediyelerin, milletvekillerinin, oda başkanlarının, STK’ların işadamları ile birlikte tek ses olması gerektiğini söyleyen Konukoğlu, “Biraz da Adana’daki sanayiciye sahip çıkılmadı, onlar da gitti. Lütfen üreticilere sahip çıkın. Gaziantep işbirliği ile yükseldi. Grup halinde bürokrata giderseniz yaptıramayacağınız iş yoktur. İnşallah Adana eski ihtişamını geri alır.” dedi.

"ÇİN DÂHİL 109 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ"

1964 yılında eski makineleri toplayarak bir araya geldiklerini söyleyen Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu, “Bünyemizde, 1994 yılında 7 bin, şimdi ise 14 bin kişi çalışıyor. Otomasyondan dolayı işçi sayımız azaldı. Eski makineler olsa en az 70 bin kişinin çalışması gerekirdi. Çin dâhil 109 ülkeye ihracat yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin sıkıntısını köklü şirketlerinin olmamasına bağlayan Konukoğlu, ABD’de 100–200 yıllık şirketler varken, Türkiye’de en fazla 3 nesil şirketlerin olduğunu söyledi. "Bizde şirket yöneticisi ölünceye kadar anahtarı elinde tutuyor." diye serzenişte bulunan Konukoğlu, "Hâlbuki ölmeden işi çocuklara bıraksa, hayattayken gelecek için düzeni kurmuş olur. Yanınızda çalışan çocuklarınıza maaş verin. Ne lazımsa al dediğiniz de zamanla şirket dağılır. Ortaklık meselesinde de birbirinize itaat edin. Birlik olduğunuzda her şeyin maliyeti düşer." dedi.

ALDIRMAZ: ORTAK AKIL ÖNEMLİ

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da ortak akılın önemine değindi. Çukurova’nın Gaziantep ve Kahramanmaraş dâhil birlikteliğinin kendisini mutlu ettiğini ifade eden Aldırmaz, AGİD’in bu birliktelikte çok önemli rol oynadığını aktardı.

AGİD Başkanı Seyfettin Alpat da çatı kuruluşları TUSKON’un şemsiyesi altında; Adana ve Çukurova ekonomisi başta olmak üzere hükümetin 2023 ihracat hedefine ulaşma noktasında Türkiye ekonomisine katkı sağlamak için var güçleriyle çalıştıklarını dile getirdi.

"Gelişen teknoloji ve ulaşım araçları sayesinde dünyayı artık küçük bir köy gibi düşünebiliriz.” diyen Alpat, üyelerine her zaman üretin, ürettiğinizi de mutlaka yurt dışına pazarlayın dediklerini ifade etti. Bunu da, yurt dışı ticari gezileri ile desteklerini kaydeden Alpat, bu yıl Demokratik Kongo, Güney Afrika, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Nepal ve Hindistan’a ticari geziler düzenlediklerini kaydetti.

Abdülkadir Konukoğlu’na; konuşmasının ardından AGİD Başkanı Seyfettin Alpat tarafından günün anısına plaket takdim edildi.

Programa; Vali Vekili Durmuş Gençer, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Yüreğir Belediye Başkanı Ahmet Çelikcan, Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, İl Sağlık Müdürü Ahmet Özer, İl Müftüsü Arif Gökçe, ANSİFED Başkanı Ahmet Coşkun, ATB Başkanı Muammer Çalışkan, ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, İŞKAD Başkanı Elif Doğan, Adana Koza İş Kadınları Derneği Başkanı Arzu Göktepe katıldı.