BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.412,15
HABER /  DÜNYA

İmar Bankası ders olur

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, İmar Bankası olayının dünyada örneğine rastlanmadığını söyledi!

Abone ol

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, İmar Bankası olayının dünyada örneğine rastlanmadığını, üniversitelerde okutulması gerektiğini ifade ederek, "İmar Bankası'ndan olan kamu alacağının bir bölümü tahsil edildi. Bu tahsilatın önemli bir bölümünü yine sağlayamayacağız" dedi.

Fon'un 18 milyar dolar tahsilat rakamına ulaşmayı hedeflediğini bildiren Ertürk, 2007 sonunda bu rakamın yüzde 85-90'ına ulaşmayı istediklerini, bunun büyük saldırılara, her türlü tehdide maruz kalan arkadaşlarının başarısı olduğunu vurguladı.

İmar Bankası'ndaki 6 milyar dolarlık zararın bir yol kazası, deprem gibi bir ilahi afet, birilerinin komplosu olmadığını belirten Ertürk, sistemin zaaflarından yararlanıldığını ifade etti. Ertürk, şunları kaydetti:

"Bu hasar, sadece parasal terimlerle ölçülebilecek bir hasar değil. Bu işin sadece bir boyutu, madalyonun bir yüzü. Diğer yüzü ise ahlaki çürüme. Türkiye, kamu bürokrasisinden başlayıp ekonomide faaliyet gösteren aktörlere kadar uzanan herkesin gayri ahlaki yollara başvurmayı iş yapma tarzı olarak benimsediği bir dönemden geçti. Banka sahibi olan kendi bankasını soymaya kalktı, bankada yönetici olan o bankadan nasıl menfaat sağlayacağını düşünmeye başladı, politikacı oradan nasıl rant sağlayacağının yollarını aramaya başladı, kamu bürokrasisinin iyi niyetli olanları bunları görmezden geldi, iyi niyetli olmayanları da bunun içine daldı.

Ben o yaşadığımız yıllara Türkiye'nin ortaçağı diyorum. Türkiye gerçekten bir ortaçağ yaşadı. Osmanlı tarihinde bir fetret dönemi vardır. Türkiye bu fetret dönemini yaşadı. Modern Türkiye'nin fetret dönemi diyebileceğimiz bir dönemden geçtik."