BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İmamları şoke eden mesaj!

İmamlar cep telefonuna gelen mesajı görünce gözlerine inanamadı. Müftünün istediği şeyi nasıl yapacaklarını kara kara düşünmeye başladılar.

Abone ol

Diyarbakır merkez Sur İlçe Müftüsü Hasan Yakut, imamlara cep telefonuyla, ‘cemaatten para toplamaları, aksi halde haklarında soruşturma açılacağı’ yönünde mesaj geçti.

İmamlar, “Dilencilik yapmaya zorlanıyoruz. Cemaaten para isterken dini görevlerimizi yerine getiremiyoruz. Ayrıca müftülüğe makam aracı alınması için bizden para talep edildi” diyerek mesaja tepki gösterdi.

Müftü Yakut ise, yardımların Diyanet İşleri Başkanlığı’nın izniyle toplandığını belirterek, geçtiği mesajın yanlış anlaşıldığını savundu.

PARA TOPLAYIN İMZA MÜFTÜ

Diyarbakır Merkez Sur İlçe Müftüsü Hasan Yakut, bir süre önce cep telefonu ile 91 cami imamına, “Geçen hafta diyanet camisi için para toplamayan 91 cami bugün para toplasın. Toplamayanlar hakkında soruşturma açılacak. Sur Müftüsü” yazılı mesaj geçti.

İMAMLAR TEPKİLİ

Bu mesaja tepki gösteren imamlar, cemaatten para istemeye utandıklarını söyledi. Devlet memuru olmaları nedeniyle adlarının açıklanmasını istemeyen imamlar, “Biz din görevlisiyiz. Cemaate dini bilgiler verir, ibadetlerine yardımcı oluruz. Ancak bizi dilenci haline getirdiler. Cemaatten para toplamamızı istiyorlar. Camiye gelen insanlardan para istemeye utanıyoruz. Para toplamaya çalışırken asli görevimizi tam olarak yerine getiremiyoruz” dedi. İmamlar ayrıcı müftülüğe makam aracı alınması için de kendilerinden para talep edildiğini söyledi.

‘YARDIM TOPLAMA YASAL’

Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı ve Mehmet Akif Ersoy Cami İmamı Ömer Evsen, para toplama olayını doğrulayarak, ancak bunun için imamların zorlanmadığını öne sürdü. 1983 yılında 2860 sayılı yardım toplama kanunu gereğince Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talimatı üzerine müftülerin para topladığını söyleyen Evsen şöyle konuştu: “Diyanet İşleri Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı’ndan böyle bir yardım toplayacağına dair izin ister. İçişleri Bakanlığı da valiliklere bu yardımın yapılacağını bildirir. İl ve ilçelerde ise müftülükler vali ve kaymakam oluruyla böyle yardım toplayabiliyor. Sur İlçe Müftümüz Hasan Yakut da böyle bir yardım için imamlara talepte bulunmuş. Bu zoraki değil gönül isteğine bağlı bir yardımdır. Her camide 5- 6 kişiden oluşan ve başkanlığını din görevlisinin yaptığı yardım komisyonları var. Makbuz karşılığında cemaatten yardım toplanıyor.”

‘MASRAFLAR YARDIMLARLA KARŞILANIYOR’

Kendisinin de gönüllü olarak 100 TL yardım yaptığını belirten Evsen şöyle devam etti: “2004 yılında Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın, din görevlilerini dilencilikten kurtaracağı yönünde açıklaması olmuştu. Ancak aradan geçen sürede hiç bir şey değişmedi. Diyarbakır’da 200’ü aşkın cami var. Camilerin zaruri ihtiyaçları var. Elektrik, su gibi. Su parasını belediyeler almıyor. Ancak elektrik parasını ödemek durumunda kalıyoruz. Devlet elektrik parasının 40 TL’ye kadarını ödüyor. Geri kalanı ise her cami topladığı yardımlarla karışlamak zorunda kalıyor.” Para istemeyle ilgili başından geçen bir olayı anlatan Ömer Evsel, “Bir hutbe sırasında yine cemaatten yardım yapılmasını istedim. O an elim titredi, utandım. Okuduğumu şaşırdım” dedi.

ANKARA’DA YAPTIRILAN CAMİ İÇİN

Din Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Mevlüt Yıldız da, para toplama olayını doğruladı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Ankara’da 20 bin kişi kapasiteli bir cami yaptırdığını anlatan Yıldız şunları söyledi: “Diyanet İşleri Başkanlığı, bu caminin tamamlanması için Türkiye genelindeki tüm müftülüklerden yardım toplanmasını istedi. Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar Müftülüğü, para toplama işini tamamladı. Sur İlçesi’ndeki 140 camiden 49’u para topladı ancak 91 cami para toplamamıştı. Bunun üzerine Sur müftümüz de para toplamayan 91 cami imamına mesaj geçerek yardım toplama akibetini sormuştur. Yani soruşturma açılacağından değil, yardım toplama konusunda imamlara hatırlatma amacıyla geçilen bir mesajdı” dedi.

MAKAM ARACLARI PERSONEL BAĞIŞLARIYLA

Sur Mütfülüğü’ne makam aracı için para toplanması konusuna da açıklık getiren Mevlüt Yıldız, “Kayapınar, Bağlar ve Yenişer Müftülükleri de aynı yöntemle araç aldı. Tamamiyle personelin kendi imkanlarıyla topladığı yardımlarla alındı. Bu yardımlar zoraki değil, gönüllü bir yardım. Her imamdan 100 TL isteniyordu, ben 200 TL verdim ve kendi isteğimle verdim, kimsenin zorlamasıyla vermedim” dedi..

SUR MÜFTÜSÜ: ZORLA PARA TOPLATMADIM

Sur Müftüsü Hasan Yakut, yardım toplanması için 91 imama geçtiği mesajın yanlış anlaşıldığını savundu. Yakut şöyle konuştu: “Bu kurumun başındaki bir yetkili olarak, yardımların toplanması konusunda imamlara hatırlatma amacıyla geçtim mesajı. İmam arkadaşlarımızla sürekli toplantı yaparak bu konuları konuşuruz. Ve kesinlikle zorla yardım alınmayacağı konusunda uyarıda bulunuyoruz. Yardımlar gönül rızasıyla olur. Diyanet İşleri Başkanlığı talimatı ve kaymakamlığımızın onayı ile bu yardımlar makbuz karşılığında yapılıyor. Araba konusunda da yine arkadaşlarımızla toplandık. Arkadaşlarımız, ‘cemaatten para almayalım. Arabayı kendi imkanlarımızla alalım’ diye karar aldık. Her imam gönlünden ne koptuysa yardım yaptı. Kimse yardım yapılma konusunda zorlanmadı. Zaten bu yardımlar sürekli yapılıyor. Hiç bir zaman kimseden zorla para almadım. Zorla para aldığımı ıspatlasınlar istifa ederim.”