BIST 10.046
DOLAR 32,25
EURO 34,82
ALTIN 2.429,32
HABER /  GÜNCEL

İlksan'ın 1milyar TL'si kayboldu iddiası

İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı'nın 1milyar TL'sinin kaybolduğu açıklandı

Abone ol

İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı'nın (İLKSAN) 6. dönem 3. olağan temsilciler kurulu toplantısı yapıldı. Toplantıda İlksan'la ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı.

Toplantıda cevap hakkı verilmediği gerekçesiyle salonu terk eden Eğitim Bir Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreteri Ramazan Çakırcı, İLKSAN'ın bir milyar liradan fazla parasının kayıp olduğunu iddia ederek, öğretmenlerin paralarının çarçur edildiğini söyledi.

İLKSAN 6. dönem 3. olağan temsilciler kurulu toplantısı Ananas Otel'de başladı. Toplantıda sendika başkanları söz alarak görüş ve önerilerini bildirdi. İlk Eğitim Bir Sen Genel Basın Yayın Sekreteri Ali Yalçın söz aldı. İLKSAN eğitim çalışanlarından hastalananlara, evlenenlere, doğum yapanlara, çocuklarını okutanlara, ölenlerin ailelerine yardım etmek amacıyla kurulduğunu ifade den Yalçın, İLKSAN'ın amacında otel işletmeciliği ve gayrimenkul alımının olmadığını söyledi. İLKSAN'ın yönetim işleyişi itibariyle bataklığa dönüştüğünü ifade eden Yalçın, toplam taşınır taşınmaz dahil 400 milyon lira değeri bulunan sandıktan en iyimser rakamla hak sahiplerinin 1.5 milyar lira alacağının bulunduğunu vurguladı.

Burada 1.1 milyar liranın açık bulunduğunu ifade eden Yalçın, bundan da en fazla İLKSAN üyelerinin zarar görmeye devam ettiğini kaydetti. Hiç bir yönetim başarısı ve katsı içermeyen, rutin kredi ve faiz gelirlerini büyük bir başarı olarak sunma anlayışının da gerçekleri gizlemenin bir başka yöntemi olduğunu ifade eden Yalçın, "2010 yılı faaliyet raporu burada açıkça ortaya koyuyor. Gelirlerin yüzde 98.23 faiz ve aidat. Nerede yönetim başarısı? Eğer kredi vermeyi, faizden gelir elde etmeyi, bunu da sanki bir lütufmuş gibi sunmak yönetim başarı ise sözüm yok. Her ay 30 lira para zorunlu olarak alınmaktadır. Zorunlu üyeliğe derhal son verilmelidir. İLKSAN'In tasfiyesini istiyoruz." dedi.

Daha sonra söz alan Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, İLKSAN'ın tarihinde olmayan, inkılap denilebilecek şeyler yapıldığını söyledi. Bunun görülmesini isteyen Koncuk, "Öğretmenler bu kadar mı beceriksiz?" diye sordu. İLKSAN'ın "Kapatılsın ve kapatılmasın" tartışmalarını yaşadıklarını belirten Koncuk, "İLKSAN kapatılabilir. Ama '250 bin üyenin hakkını hukukunu sağlayarak kapatalım' diyoruz. Küçük bir bakkal dükkanını kapatmanın bile bir sürü yolu var. Geçenlerde bir hesap yapıldı. Şu anda 300 milyon TL parası var ve 1 milyar TL civarında mal varlığı var. Kapattığınız zaman üyelere mevzuat gereği vermeniz gereken parayı ödemek için 1 milyar TL daha üzerine koymanız lazım. Bunu söyleyen arkadaşlarımız o ağababalarına söyleseler de 1 milyar TL'yi versinler ve İLKSAN'ı kapatalım." diye konuştu.

Koncuk'un konuşması sırasında zaman zaman salondaki üyeler arasında tartışmalar yaşandı. Koncuk'un konuşmasını bitirmesinden sonra cevap hakkı isteyen Yalçın ve Eğitim Bir Sen Temsilcileri söz verilmediği gerekçesiyle protesto ettiğini belirterek salonu terk etti. Bu sırada salonda bulanan Türk Eğitim Sen Temsilcileri "Yuh" çekti.

'CUMHURBAŞKANI DEVLET PLANLAMA KURULUNU HAREKETE GEÇİRSİN İSTİYORUZ'

Görüş ve önerileri ortaya koymak amacıyla bu toplantıya katıldıklarını belirten Eğitim Bir Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreteri Çakırcı, bu toplantının gözden ırak, basından uzak bir yerde yapılması ve basına da haber verilmemiş olmasında kafalarda soru işareti bıraktığın söyledi.

Eğitim Bir Sen olarak 250 bin Öğretmeninin alın terinin sormak üzere buraya geldiklerini ifade eden Çakırcı, 70 yıl önce kurulan İLKSAN'ın bugün bataklık bir vaziyet aldığını kaydetti. Bu da emeklilerin, eğitim çalışanlarının aldıkları alın terinin burada heba edilmesi bizlerin vicdanını yaraladığını dile getiren Çakırcı, "Ankara Yeni Kent TOKİ arsasının çok ucuz bir fiyata satılmış olması, 6 milyon lira olan iş merkezinin halen atıl durumda bekletilmesi, Pendik arsası, bulunduğumuz Ananas Oteli'nin sürekli zarar ediyor olması, fahiş avukatlık ücretlerinin ödenmesi, özellikle İstanbul Pendik arsası ile ilgili tutulan avukata 2.5 milyon lira verilmiş olması İLKSAN'ı ciddi anlamda zarara uğratmıştır. Tabi ki bunun zararını kim ödeyecek? Maalesef öğretmenlerimiz ödeyecekler. Onların alın teri ile burayı ayakta tutmaya çalışıyorlar. Geliri faiz ve üye aidatından başka hiçbir geliri olmayan kuruma dönüşmüştür İLKSAN. Bu İLKSAN kamburundan kurtulmamız için Eğitim Bir Sen olarak bu genel kurula katıldık. Ali Başkan'ın genel kurulda sendikamızın genel görüş ve önerilerini ortaya koyduktan sonra bizden sonraki ortaya çıkan Türk Eğitim Sen Genel Başkanının usulsüzlükleri, yolsuzlukları başarı olarak bizlere lanse etmesi, bizleri hakikaten rahatsız etmiştir. Bir sendikanın böyle bir vasatsızlık bir duruma gelen sandığın başarılı olduğunu gösterilmesi bizleri şaşırtıyor. Tabi ki eğitim çalışanlarının takdirine bırakıyoruz." şeklinde konuştu.

"DEVLET DENETLEME'YE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR"

İLKSAN bir an önce bataklıktan kurutulmasını istediklerini belirten Çakırcı, 2006 yılında olduğu gibi dış mali ve yönetim denetiminin yapılması gerektiğini söyledi. Bu denetimlerle İLKSAN'ın yeniden çek edilmesi gerektiğini ifade eden Çakırcı, daha sonra kapatılma sürecinin başlatılmasını istedi. Gün geçtikçe eğitim çalışanlarından alınan paraların buralarda çarçur edildiğini belirten Çakırcı, "Burada acaba diyoruz 'Bizim ulaşamadığımız, bilemediğimiz başka şeyler mi var? Bilgiler mi var? Yolsuzluklar mı var?" diye sordu.

Bu noktada da İLKSAN yöneticilerinin kamuoyunu aydınlatması gerektiğini ifade eden Çakırcı, burada Devlet Denetleme Kuruluna da ciddi anlamda görevler düştüğünü söyledi. İLKSAN'ın denetlenmesi gerektiğini belirten Çakırcı, Cumhurbaşkanı'nın da burada Devlet Denetleme Kurulu'nu görevlendirip bir an önce İLKSAN'ı denetlemesini sendika olarak istediklerini söyledi. Bunun acil bir durum olduğunu ifade eden Çakırcı, çünkü gün geçtikçe her ay öğretmenlerden, hizmetliden, memurdan kesilen ücretin heba ediliyor olmasında vicdan azabını yaşadıklarını dile getirdi. Bir siyasi milletvekili adayının dahi bu genel kurula iştirak etmiş olmasını, daha önceki dönemlerde yöneticilik yapmış ve İLKSAN'ı batıranlardan birinin katılmış olması kendilerini şaşırttığını belirten Çakırcı, yetkililerin bir an önce konuya müdahale etmesini istediklerini kaydetti.

"SANDIĞI YÖNETENLER DÖNEMİNDE KAYBOLDU"

İLKSAN'da verilmesi gereken ve tasfiye edilmesiyle birlikte ödenmesi gereken 1.5 milyar lira para söz konusu olduğunu belirten Çakırcı, İLKSAN şu anda tüm mal varlığı ile birlikte 400 milyon lira civarında olduğunu söyledi. Çakırcı, "Bara da kayıp olan 1 milyar TL üzerinde bir para var. Bu kayıp para, bu sandığı yönetenler döneminde kaybolmuştur. Bu parayı kaybedenlerde Türk Eğitim Sen delegelerinin oylarıyla seçilen yönetim kurulu üyeleridir. Bu parayı bu yönetimin beceriksizliğiyle birilerine peşkeş çekildiğini düşünüyorum. Daha önceki yönetimlerin bankaları batırdığı gibi bugünde İLKSAN batma noktasına gelmiştir. Bunun faturası da maalesef halka ve devlete kesilmeye çalışılıyor. Sınıf öğretmenliğine başlayan öğretmen arkadaşlarımız hemen üye yapılıyor. Bu dünyanın hiç bir yerinde yok. Yani gönüllü üyelik yok burada. Zorunlu üyelik söz konusu. Bizim sendika olarak zorunlu üyeliği kabul etmemiz mümkün değil. Maalesef yasal mevzuatta bu konuda sıkıntılı. Sendika olarak zorunlu üyeliğin bir an öncede kaldırılmasını istiyoruz." diyerek sözlerine son verdi.