BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,93
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İlker Başbuğ kararındaki büyük eksik

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi'nin İlker Başbuğ hakkında verdiği karardaki eksikliklere dikkat çekti.

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi'nin, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un kişilik haklarının ihlal edildiğine dair kararını değerlendirdi.

Hamzaçebi, "Bu karar, Ergenekon davasında ve bu dava sonucunda verilen kararda ne kadar büyük bir hata olduğunun da tescilidir" dedi ve ekledi:

"Asıl ihlal, Başbuğ'un Yüce Divan yerine, özel yetkili mahkemelerde yargılanması yolunda oldu. Bu ihlal halen giderilmiş değil."

Hamzaçebi, yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin Başbuğ ile ilgili kararının son derece olumlu olduğunu söyledi.

"Bu karar, Ergenekon davasında ve bu dava sonucunda verilen kararda ne kadar büyük bir hata olduğunun da tescilidir" diyen Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi'nin, Başbuğ ile ilgili özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığına karar verdiğini anımsattı.

ERGENEKON MAHKUMLARININ ÖNÜ AÇILACAK

Hamzaçebi, kararın ikinci bölümünü son derece önemli bulduğunu dile getirerek, Anayasa Mahkemesi'nin, mahkumiyete ilişkin gerekçeli kararının açıklanmamasından dolayı sanıkların Yargıtay'a gitme hakkının elinden alınmasını da bir hak ihlali olarak değerlendirdiğini belirtti.

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu da önemli. Bu, tüm Ergenekon davası mahkumlarının önünü açacak bir gerekçedir. Ergenekon davasında, Ağustos'ta mahkumiyet kararı verilmesine ve kararın üzerinden 7 aylık süre geçmesine rağmen halen gerekçeli karar yazılmadı, açıklanmadı. Bu tüm Ergenekon mahkumlarını ilgilendiren bir hak ihlalidir.

Yargıdan, İlker Başbuğ ile ilgili olarak, yargılama yerinin Yüce Divan olduğu konusunda bir karar beklerdik. Çünkü anayasada 2010'da yapılan değişiklikle Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı'nın görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yargılama yerinin Yüce Divan olduğu hükme bağlandı. Asıl ihlal, İlker Başbuğ'un Yüce Divan yerine, özel yetkili mahkemelerde yargılanması yolunda oldu. Bu ihlal halen giderilmiş değil."

Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi'nin, bireysel başvurularla ilgili kararlarıyla Türkiye'nin önünü açtığını ifade etti.

İLKER BAŞBUĞ NE ZAMAN TAHLİYE OLACAK?

i.20140306160804.jpgAnayasa Mahkemesi, Ergenekon davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan 26'ncı Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un bireysel başvurusunu görüştü. AYM, "Kişi hak ve hürriyetleri ihlal edilmiştir" dedi.

Peki İlker Başbuğ ne zaman tahliye olacak?