BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

AYM'den flaş Başbuğ kararı SON DAKİKA

Anayasa Mahkemesi, Ergenekon davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan 26'ncı Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un bireysel başvurusunu görüştü. AYM, "Kişi hak ve hürriyetleri ihlal edilmiştir" dedi.

Abone ol

İNTERNET HABER - Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un beklediği karar Anayasa Mahkemesi'nden çıktı.

Anayasa Mahkemesi, ihlal kararı nedeniyle gereğinin yapılması ve İlker Başbuğ'un tahliye talebi hakkında karar verilmesi amacıyla karar örneğinin yerel mahkemeye gönderilmesine karar verdi.


İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, 2 yılı aşkın süredir tutuklu olan eski Genelkurmay başkanı için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Anayasa Mahkemesi bugün o başvuruyu görüştü. Karar oy birliğiyle alındı. Anayasa Mahkemesi İlker Başbuğ için kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

BU KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

Şimdi 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin İlker Başbuğ hakkındaki tutuklama kararını sonlandırması bekleniyor.

Uzmanların görüşlerine göre Başbuğ akşam saatlerinde tahliye edilebilir.

İlker Başbuğ 26 aydır cezaevinde tutuluyor.

İLKER BAŞBUĞ : KUMPAS KURULDU

Sabah Gazetesi'nde bugün tam sayfa İlker Başbuğ röportajı çıkmıştı.

Başbuğ, "Gizli tanıklarla, ayarlanmış hâkimlerle kumpas kuruldu. Amaç orduyu tasfiye etmekti. Bizi bu noktaya TSK'ya karşı nefret ve intikam duyguları içinde olanlar getirdi" demişti

BAŞBUĞ RÖPORTAJI İÇİN TIKLAYIN

i̇lker-başbuğ-röportaj-sabah.jpg


Anayasa Mahkemesi kararda şöyle dedi:

"Mahkûmiyet kararının gerekçesinin yasal süre içinde dava dosyasına konulmaması nedeniyle tahliye talebi hakkında karar verilmemesi şikâyetlerinin kabul edilebilir olduğuna, gereğinin yapılması ve başvurucunun tahliye talebi hakkında karar verilmesi amacıyla karar örneğinin Mahkemesine gönderilmesine, oy birliğiyle karar verildi."

13. AĞIR CEZAYA GİDECEK

Bu kararla Anayasa Mahkemesi yerel mahkemeyi yani 13. ağır ceza mahkemesini işaret etmiş oldu... Anayasa Mahkemesi gereğinin yapılması ve Başbuğ'un tahliye talebi hakkında karar verilmesi için karar örneğini yerel mahkemeye gönderiyor.

Anayasa Mahkemesinin bu kararını gerekçe göstererek avukat İlkay Sezer'in 13. Ağır Ceza Mahkemesine başvuru yapması bekleniyor.

İŞTE KARARIN TAM METNİ

A. Başvurucunun,
1. İlk derece yargılamasında devam eden özgürlükten yoksun bırakılma
kapsamındaki şikâyetlerinin “süre aşımı” nedeniyle KABUL EDİLEMEZ OLDUĞUNA,

2. Mahkûmiyet kararının gerekçesinin yasal süre içinde dava dosyasına konulmaması nedeniyle tahliye talebi hakkında karar verilmemesi şikâyetlerinin KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA,

B. Özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının Mahkemesince etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkûmiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından dolayı Yargıtay önüne götürülememiş olması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği kapsamında Anayasa’nın 19. maddesinin sekizinci fıkrasının İHLAL EDİLDİĞİNE,

C. Gereğinin yapılması ve başvurucunun tahliye talebi hakkında karar verilmesi amacıyla karar örneğinin Mahkemesine gönderilmesine,

D. Başvurucu tarafından yapılan 206,10 TL başvuru harcı ve 1.500,00 TL vekâlet ücretinden oluşan toplam 1.706,10 TL yargılama giderinin BAŞVURUCUYA ÖDENMESİNE, 6/3/2014 tarihinde OY BİRLİĞİYLE karar verildi."