BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Kırım'dan savaş çıkartacak karar

Kırım'dan gelen son haber dünyayı ayağa kaldırdı. Kırım Meclisi'nin oy birliğiyle Rusya'ya bağlanma kararı aldığı duyuruldu.

Abone ol

Kırım'dan gelen açıklama Dünya haritasını değiştirecek. Moskova yönetiminin işgal ettiği Kırım, Meclis kararıyla Rusya'ya bağlanma kararı aldığını duyurdu.

Ukrayna'nın özerk Kırım Cumhuriyeti'ndeki parlamentoda yapılan oylamada resmen Rusya Federasyonu'nun bir parçası olma kararı alındı.

Parlamento, kararın 16 Mart'ta Kırım halkının oyuna sunulacağını açıkladı.

Ukrayna geçici yönetimi bu oylamanın anayasaya aykırı olduğunu savundu.

Nüfusunun çoğunluğu Rus olan olan Kırım Ukrayna'nın Moskova yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in düşmesinden bu yana bölgedeki gerilimin odak noktası oldu.

KIRIM'IN STATÜTÜSÜ

Kırım bölgesi 1954 yılında Sovyet Rusya tarafından Ukrayna'ya verilmişti. O dönemde Ukrayna da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin parçasıydı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Ukrayna'nın toprak bütünlüğü 1994 yılında Rusya, ABD, İngiltere ve Fransa tarafından garanti altına alındı.

Kırım'da Rusça konuşanların çoğunlukta olmasına karşın, Ukraynalıların çoğunluğu ve Kırım Türkleri, Moskova yönetimine karşı soğuk hislere sahip.

Ukraynalıların çoğu, 1932-33 yıllarında yüz binlerce kişinin öldüğü ve Holodomor olarak adlandırılan kıtlık olayından Sovyet Rusya yönetimini sorumlu tutuyor.

KIRIM'DA NE KADAR TÜRK VAR?

Kırım Türklerinde ise bazı Türk-Tatar liderlerin İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerle işbirliği yaptığı gerekçesiyle yüz binlercesinin Orta Asya'ya sürülmesinin acıları unutulmuş değil. 1990'larda geri dönüş hakkı elde etmelerine rağmen Kırım Türkleri özerk bölgede nüfusun sadece yaklaşık yüzde 12'sini oluşturuyor.

AB YANUKOVİÇ'İN MAL VARLIĞINI DONDURDU

Kırım dünyayı şoke eden bir karar alırken, Avrupa Birliği de Ukrayna ile ilgili olağanüstü zirve toplantısı öncesinde devrik cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in mal varlığını dondurdu.

Yanukoviç ile birlikte, devlet kaynaklarını kötüye kullandıkları ve insan hakları ihlallerinden sorumlu olduklarından kuşkulanılan eski başbakan Mykola Azarov ve hükümetin 16 üst düzey yetkilisinin de mal varlıklarının dondurulduğu açıklandı.

Mal varlıkları dondurulanlar listesinde Yanukoviç ve Azarov'un oğulları da var.

Kararda AB üyesi 28 ülkede bu kişilere ait bütün fonlar ve ekonomik kaynakların dondurulduğu belirtildi.

Ukrayna'nın yeni başbakanı Arseniy Yatsenyuk Yanukoviç'in devlet başkanlığı görevini sürdürdüğü üç yıl içinde zimmetine 37 milyon dolar geçirdiğini öne sürmüştü.

ACİL ZİRVE YAPILIYOR

Avrupa Birliği liderleri, Rusya’nın Ukrayna’nın Kırım bölgesine asker sevk etmesine nasıl güçlü bir yanıt vereceklerini kararlaştırmak için acil bir zirve gerçekleştiriyor. Zirve Türkiye saatiyle 12.30'da başladı.

Özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin aralarında bulunduğu bazı AB ülkeleri Rusya’ya yönelik sert yaptırımlar için baskı yapıyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın, İsveç, Polonya ve diğer Doğu Avrupa ülkeleriyle birlikte mevkidaşlarını Rus lider Vladimir Putin’in Kırım’ın işgalinden dolayı bir bedel ödemesinin gerekliliğiyle ilgili ikna edebilme çabasında.

Bu grup sadece Rusya’yla vizesiz seyahat veya enerji alanındaki AB anlaşmalarının askıya alınması değil ayrıca bazı yaptırımların hayata geçirilmesini de talep ediyor.

Bununla birlikte Almanya liderliğindeki diğer ülkelerse tırmanan krizden çıkış için en iyi yolun arabuluculuk için bastırmak olduğunu düşünüyor.

Alman lider Angela Merkel, sert adımların Rusya ile Ukrayna arasındaki bir diyalog başlaması girişimlerinin altını oyabileceğini düşünüyor.