BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,64
ALTIN 2.411,15
HABER /  SEÇİM

İlk turda Selahattin 2. turda Ekmeleddin!

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde "İlk turda Selahattin, ikinci turda Ekmeleddin!" formülü gündemde geniş yer buluyor? Peki bu mümkün mü?

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde geri sayım başlarken adaylar arasında nasıl bir etkileşim olacağı da sorgulama konusu oluyor. Radikal gazetesinden Ümit Buget'in analizine göre seçimin en çarpıcı formülü "İlk turda Selahattin, ikinci turda Ekmeleddin!" olarak özetlenebilir.

İşte Buget'in seçim analizindeki ilgili bölüm:

Türkiye koşar adım cumhurbaşkanı seçimlerine gidiyor.  Aday namzetleri ne kadar terleyen, mücadele eden bir cumbaba istediklerini söyleseler de halihazırda kanun ve nizamlarda mümkün olduğunca derleyen toplayan etliye sütlüye de pek karışmayan top çeviren bir reis-icumhur modelimiz var? Peki koltuğa kim oturacak? Gelin beraber düşünelim.

DEMİRTAŞ KOSTA RİKA GİBİ ARADAN SIYRILIP 2. TURA KALIR MI?

Demirtaş’ın Kürtler ve CHP suyuna batırılmamış solcular arasında büyük bir teveccühe sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz. Peki bu oylar Selahattin Demirtaş’ı İngiltere ve İtalya’nın arasından sıyrılan Kosta Rika gibi ikinci tura taşır mı? Bunu şimdiden tahmin etmek güç.

İHSANOĞLU KÜRT OYLARINI ALABİLİR Mİ?

İhsanoğlu, Ulusolcuların  büyük hayal kırıklığı olsa da geçen gece Ülke TV’de bir profesörün ‘Ben cumhurbaşkanın namaz kılıp kılmadığına değil işini iyi yapıp yamadığına bakarım’  yorumlarına muhatap olmasından feyzle ‘Ak’ cephenin çok hoşuna giden bir aday olmadığı izlenimi veriyor. Peki MHP ve CHP oyları tamamını aldığı takdirde bile en azından ikinci turda Kürt vatandaşların oylarına talip olması mümkün mü Ekmeleddin İhsanoğlu’nun? Gelin onun için de bir sonraki başlığa bakalım.

1. TURDA SELAHATTİN 2. TURDA EKMELEDDİN MÜMKÜN MÜ?

Kafiye açısından kulağa hoş gelen bu tahminin gerçek hayatta bir karşılığı var mı? Ekmeleddin İhsanoğlu’na karşı çıkan CHP’li tabanın solcu aday derken kastettiklerinin Demirtaş olduğunu söylemek güç. O yüzden ‘Selahattin-Ekmeleddin’ onlar için geçerli bir formül değil.

PEKİ YA KÜRTLER?

Selahattin Demirtaş’ın hatırı sayılır bir oy alarak ilk turda veda etmesi halinde buradaki Kürt oylar ikinci turda Ekmeleddin İhsanoğlu’na kayar mı? Konuyu değerlendirdiğimiz bir gazeteci abimiz Kürt oyların büyük çoğunluğunun Erdoğan’a gideceği görüşünde. Bu öngörü gerçekleştiği takdirde 12. Cumhurbaşkanının  ismi de netleşmiş oluyor aslında.

ERDOĞAN ADAY OLACAK MI?

Buna birkaç vakte kadar ‘evet’ demekte behis yoktu, ama şu an sadece ‘siyasi dedikodu’ seviyesinde kalan kulisler ve Başbakan’ın adaylığını açıklamakta acele etmemesi bizi ikinci bir ‘Kardeşim Abdullah Gül’ sürpriziyle ya da bambaşka bir isimle karşılaştırabilir.

EĞER ADAY OLMAZSA...

Halihazırdaki cumhurbaşkanlığı müessesesinin Başbakan’ın arzu ettikleriyle eşleşmemesi ve ‘emanetçi başbakakan’ formülünün partiyi ne kadar bir arada tutabileceğinin başbakanın çekinceleri arasında olduğu konuşuluyor.