BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

İlk silahı dişiler mi icat etti?

Amerikalı ve İngiliz antropologların araştırmasına göre insanlığın ilk silahları dişi primatlar bulmuş olabilir

Abone ol

Amerikalı ve İngiliz antropologların araştırmalarına göre,insanlığın ilk silahları dişi primatlar tarafından icat edilmiş olabilir.

ABD'nin Iowa ve İngiltere'nin Cambridge üniversiteleri tarafından yapılan ve Amerikan Current Biology dergisinde 6 Martta yayımlanacak araştırmaya göre, avlanmak için erkeklerle rekabette ne gücü,ne de zamanı olan dişi primatlar,beyinlerini kullanmak ve avlarını yakalamak için silah icat etmek zorunda kaldı.

Araştırmalarında,Senegal'in güneydoğusunda yaşayan bir grup şempanzenin davranış şekillerini inceleyen bilim insanları,grubun dişileri ve gençlerinin avlanmak için bilenmiş veya yontulmuş tahta parçaları gibi silahlar yaptığını tespit etti.

İlk insanın da bu şempanzelerle benzer davranış göstermiş olabileceğine, çünkü benzer bir çevrede yaşadığına ve primat kuzenleriyle aynı karakteristik özelliklere sahip olduğuna işaret eden araştırmacılar,ilk kez bir hayvanın omurgalı bir başka hayvanı avlamak için silah kullandığının gözlemlendiğine dikkat çekti.

Erkeklerin bu silahlardan daha az veya hiç kullanmadığı,çünkü avlanmak için yeterince güçlü ve hızlı olduğu belirtildi.

Araştırmayı yöneten Iowa Üniversitesinden Jill Pruetz,erkeklerin kasları sayesinde hallettikleri bir sorunun çözümü için dişilerin yaratıcı olduğunu göstermek zorunda bulunduğunu belirterek, "Omurgalıları yakalamak için alet kullanmaları harika,çünkü şimdiye dek sadece insanların bunu yapabildiğini düşünüyorduk" dedi.