BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,67
ALTIN 2.402,08
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İlk Kürtçe çeviri yayımlandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kürtçe bir eseri Türkçe'ye çevirerek bir ilke imza attı.

Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kürt şair ve ozanı Ahmed-i Hani'nin 'Mem-u Zin' adlı eserini Türkçe yayımlayarak, ilk kez Kürtçe bir eserin çevrilmesine öncülük etti.

Kültür ve Turizm Bakanı  Ertuğrul Günay, beraberinde Müsteşar İsmet Yılmaz, Müsteşar Yardımcısı Kemal Tahir Genç, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar ile eserin yayımlanması dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.

BUGÜNDEN GELECEĞE

Bakan Günay, toplantıda, özel bir çalışmayı kamuoyuyla paylaşacaklarını belirterek, Anadolu kültürünü bir bütün saydıklarını, bu kültürün farklı renklerini, zenginliklerini geçmişten bugüne ve bugünden geleceğe soldurmadan, yok etmeden yaşatmaya ve taşımaya çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'nin çok kültürlü, ahenkli bir çağdaş toplum ve devlet olarak saygınlığının artacağına inandıklarını dile getiren Bakan Günay, ''Bu çerçevede 2010 yılı başında Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğümüzün Danışma Kurulu olarak, Anadolu'daki yerli ve yaygın ana dillerden birisinin çok zengin bir edebiyat ürününü, ünlü yazar ve düşünür Ahmed-i Hani'nin ünlü bir destanını tıpkı basım olarak basmaya karar vermişti'' dedi.

BASKILAR VE ÇEVRİLERLE KARŞILAŞTIRILDI

Eserin özgün bir nüshasını, yapılmış bütün baskılar ve çevirilerle karşılaştırdıklarını anlatan Günay, ''Kararımız sonuca ulaştı. Kitap, değerli bilim adamı arkadaşımız Prof. Dr. Namık Açıkgöz tarafından yayına hazırlandı. Sayın Ayhan Tek tarafından redakte edildi. Kağıdıyla, cildiyle, baskı kalitesiyle özenli bir nüsha oldu. Gelecek yıllara da övünçle aktarabileceğimiz, saklayabileceğimiz bir nüsha çıktı ortaya. Bir sayfasında elimizdeki özgün baskınının eski harflerle tıpkı basımı var, hemen karşısındaki sayfada da Latin harfleriyle Türkçe ve Kürtçe karşılıkları var'' diye konuştu.

Bakan Günay, 2 bin 500 adet basılan eserin hem kütüphanelerde okuyucularla buluşacağını hem de önümüzdeki günlerden itibaren halkın beğenisine sunulacağını bildirdi.