BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  RAMAZAN

İlk iftarda şerbetli tatlıdan uzak durun

Ramazan ayının bu akşamki ilk iftarında ağır yiyecekler ve şerbetli tatlılardan uzak durulması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Gülden Özçini, “İftar ile sahur arasındaki sürede 2-2.5 litre su içilmeli” dedi.

Abone ol

Ramazan ayının başlangıcıyla birlikte ilk iftar bu akşam yapılacak. Ancak hava sıcaklığının yüksekliği ve 17 saate varan oruç süresi, sahur ve iftarlarda hangi gıdaların alınması gerektiği sorusunu akla getirdi. VATAN’a konuşan Diyetisyen Gülden Özçini, özellikle ilk iftarda ağır yiyeceklerden kaçınılması ve şerbetli tatlılardan da uzak durulması gerektiğini söyledi: Özçini, “Sıcaklığın yanı sıra havadaki nem oranının da etkisiyle su kaybı artacağı için iftar ve sahur arasındaki sürede 2-2.5 litre su içilmeli. Hava sıcaklığının en yüksek seviyeye ulaştığı 12.00-14.00 saatleri arasında güneş altında oturulmamalı ve gün içinde mümkün oldukça açık alanlarda vakit geçirmekten sakınılmalı” dedi.

Kızartma yemeyin

Özçini daha sonra şunları söyledi: “Midenin zarar görmemesi ve çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmaması için kızartma, hamur işi gibi yağlı gıdaların tüketilmemesi de gerekiyor. Şeker, tansiyon ve kalp rahatsızlığı olanlar kesinlikle oruçtan uzak durmalı, su veya hurmayla oruç açılmalıdır. Çorba içtikten sonra mideyi rahatlatmak için 10-15 dakika bir

şey yenmemelidir. Hafif bir et ve sebze yemeği tercih edilebilir. Vücudun tatlı ihtiyacını karşılamak için iftardan 1 saat sonra küçük bir kase sütlü tatlı yenebilir. Meyve salatası, dondurma tercih edilebilir.” Özçini, iftarda taze sıkılmış meyve suları, ayran ve doğal maden sularının içilmesini önerdi. Oruç tutanların günlük vitamin ihtiyacını karşılayacak meyve tüketimini ihmal etmemelerinin altını çizdi.

İşte Diyetisyen Gülden Özçini’nin iftar menüsü

YEMEKLER

- Yoğurtlu çorba

- Izgara et veya tavuk

- Zeytinyağlı taze fasulye veya mantar sote

- Yeşil salata ve yoğurtlu semizotu salatası

- Taze sıkılmış meyve suyu

TATLILAR

- Küçük bir kase sütlaç veya kazandibi

- Meyve salatası

- Dondurma