BIST 10.657
DOLAR 32,17
EURO 35,02
ALTIN 2.433,45
HABER /  GÜNCEL

İlk Gazze maratonu

Filistin topraklarından Gazze kenti ilk maratonuna sahne oldu bugün. Yüzlerce koşucunun katıldığı maratonu Birleşmiş Milletler düzenledi.

Abone ol

Gazze'nin ilk maratonuna yüzlerce kişi katıldı. Gazze Şeridi'ni bir baştan diğerine kateden koşu parkuru sadece 42 kilometreydi.

Birleşmiş Milletler'in yardım toplamak amacıyla düzenlediği maratona katılmak için yaklaşık 1400 Filistinli şafak vaktinde kalktı.

Güneş doğarken, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde Beyt Hanun'daki "start" noktasında toplanan heyecanlı kalabalık, olduğu yerde zıplayarak ısınmaya çalışıyordu.

Ancak bununla birlikte, Mısır sınırındaki Refah kentinde bitecek maratonun tamamını koşmak için sadece 9 kişi resmen kayıt oldu.

Katılan diğer kişilerin çoğu, renkli tişörtleriyle, sadece birer kilometre koşan okul çocukları oldu.

Fransız haber ajansı AFP'nin haberine göre, koşucuların sponsorlarından topladıkları yaklaşık bir milyon dolar Filistin mülteci örgütünün her yıl Gazze'de düzenlediği yaz oyunları için kullanılacak.

Maratonun galibi ise sürpriz olmadı. İpi, beklendiği gibi olimpiyatlara katılan Filistinli sporcu Nadir el Masri göğüsledi.

31 yaşındaki Masri, 2008 Olimpiyatlarında 5000 metre koşmuştu. Ancak bu katıldığı ilk maraton oluyor.

Maratonu yaklaşık 2 saat 43 dakikada tamamlayan Masri, Gazze'de böyle bir etkinlik düzenlenmesinden çok memnunluk duyduğunu, bunun özellikle de çocuklara neşe kaynağı olduğunu söyledi.

İtalyan barış eylemcisi Vittorio Arrigoni'nin radikal islamcılar tarafından kaçırılıp öldürülmesinden üç hafta sonraya rastlayan maratonun güvenliğini Hamas'ın kontrolündeki güvenlik güçleri sağladı.

Çocukların kimileri sıcaktan ısınmış asfalt üzerinde çıplak ayakla koşarken etrafta da merak uyandırdı.

Bir izleyici, "İnsanlar spor için koşmayı tuhaf buluyor, birini koşarken görünce, deli olduğunu sanıyorlar" dedi. "Filistinliler genelde sadece hava saldırısı olduğunda, ya da korktukları zaman koşarlar da ondan."