BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

İlaçlar bedava dağıtılacak

Sosyal Sigortalar Kurumu Hastaneleri'nin depolarında kalan ilaçlar hastalara bedava dağıtılacak.

Abone ol

Sağlık Bakanlığı'na devredilen, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Hastaneleri'nin depolarında kalan ilaçlar bedava dağıtılacak.
SSK hastanelerindeki ilaçları ihaleye çıkmasına rağmen satamayan Sağlık Bakanlığı, bu ilaçların sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşlara ücretsiz dağıtılmasına karar verdi. Bu çerçevede, bir genelge hazırlanarak il sağlık müdürlüklerine gönderildi. SSK hastanelerinin depolarında ve kuruma ait ilaç fabrikasında piyasa değeri 8 milyon 250 YTL tutarında ilaç bulunuyor. Hastane depolarındaki ilaçlar Bakanlık kanalıyla, fabrikadaki ilaçların ise jandarma aracılığıyla dağıtılacak. Kullanım tarihi sona ermeden doktor denetiminde dağıtımı tamamlanacak olan ilaçların başında ağrı kesiciler, antibiyotikler, öksürük şurupları, mide ilaçları, serum ve deri hastalıklarının tedavisinde kullanılan pomatlar geliyor.

Sağlıkta tuhaf özelleştirme
Sağlık Bakanlığı'nın, 'sağlık ve yardımcı sağlık personeli tarafından yerine getirilmesi gereken hizmetlerin satın alma yoluyla gördürülmesine ilişkin esas ve usulleri belirleyen yönerge' ardından harekete geçen hastaneler, Danıştay'ın durdurma kararına rağmen bazı birimlerinin işletmelerini ihale yoluyla taşeron firmalara vermeye devam ediyor.
Hastanelerin ameliyathane, radyoloji ve laboratuvar servislerini özel sektöre vermesi, Türk Tabipler Birliği (TTB) tarafından Danıştay'a götürüldü. Danıştay, konuyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Sağlık Bakanlığı da, hastanelere genelge göndererek, 'yapılan sözleşmeler bitinceye kadar devam edin, yeni ihale yapmayın' dedi.

ÖZELLEŞTİRME İDARESİ YOK

Ancak hastaneler, ne Danıştay kararını, ne de Bakanlığın genelgesini dikkate aldı, birimlerini ihaleyle özel sektöre vermeye devam etti. Konuyu izleyen Türk Sağlık Sendikası, önce Danıştay'a sonra ilk uygulamanın Nizip'te başlaması nedeniyle Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Hastanelerin birimlerini taşeron firmalara teslim etmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirten Türk Sağlık Sen Başkanı Kahveci, Danıştay'ın yürütmeyi durduma kararı verdiğini hatırlattı. Yargı kararına rağmen bazı hastanelerin özel sektörle çalışmaya devam ettiğine dikkati çeken Kahveci şunları söyledi:

UYGULAMA NİZİP'TE BAŞLADI

'Taşeron firmalarla yapılan sözleşmelerin bitimine kadar mevcut durumun devam etmesi, sözleşmelerin bitmesiyle yeni sözleşme yapılmaması öngörülüyor. Ama hastaneler birim birim özelleştiriliyor. Özelleştirilen birimlerde halen devletin cihazları kullanılıyor. Hastaneleri bütün olarak özelleştiremeyen Sağlık Bakanlığı bu yöntemi izliyor; sağlık kuruluşları, Özelleştirme İdaresi'ne devredilmeden özelleştiriliyor.'

İlk uygulamanın Nizip Devlet Hastanesi'nde başladığını, ardından Adana Numune Hastanesi, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ankara Keçiören Hastanesi'nin bazı servislerinin de ihale ile özel sektöre verildiğini belirten Kahveci, özel sektörün, hastanenin malzeme, alet ve edavatını da kullandığını savundu. Nizip Devlet Hastanesi Başhekim Vekili Tuncay Özdemir ise bu yöntemden dolayı hastanede işlerin daha iyi yürüdüğünü savundu.