BIST 10.056
DOLAR 32,24
EURO 34,79
ALTIN 2.422,49
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

İkinci el otoda fiyatlar düşecek

Hükümetin otomotiv sektörünü canlandırmak için gittiği Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminin ardından gözler ikinci el pazarına da çevrildi.

Abone ol

Hükümetin otomotiv sektörünü canlandırmak için gittiği Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminin ardından gözler ikinci el pazarına da çevrildi.

Hükümetin aldığı bu kararla otomobil bayilerinde müşteri yoğunluğunun arttığını ifade eden İstanbul Otomobil ve Galeri İşletmecileri Derneği Başkanı Zeki Akbal, araç almak isteyenlerin ikinci el pazarını da yakından takip etmelerini tavsiye etti: "İkinci elde ÖTV indiriminden önce fiyatlar yüzde 35 düşmüştü. Eğer bir süre daha hareketlilik olmazsa yüzde 5'lik daha ilave indirim yapılacaktır."

Aynı zamanda ikinci el araç satış işi yapan Autocity'nin ortaklarından olan Zeki Akbal, Cihan'a ÖTV indiriminin ardından oto pazarında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Araç almak isteyenlerin oto bayilerine akın ettiğini ancak araç kiralama firmaları ve oto galerilerinde henüz bir hareketlenme olmadığını aktaran Akbal, "Otomobil sektörü uzun zamandan bu yana bir önlem paketi beklentisi içindeydi. Nihayet açıklanan bu paketten ise ÖTV indirimi çıktı. Araç satışlarında 3 bin 500 ile 6 bin 500 TL arasında bir indirime tekabül eden bu indirim sıfır araba piyasasını canlandırdı." ifadelerini kullandı.

Zeki Akbal, Küresel krizin etkilerinin yanında medyanın abartılı sunuşuyla tüketici psikolojisinin olumsuz etkilendiğini, bu nedenle uzun zamandır satış yapamadıklarını anlattı ve, "Medyanın 'otomotiv sektörü göçtü' türündeki haberleri satışlar da olumsuz etkiledi. Son bir haftadır 'otomotivde bir canlanma var' denilince otomatikman satışlar da canlandı. İşin biraz indirimden çok psikolojiyle ilgisi var. Burada medyaya büyük görev düşüyor." dedi.

İkinci el oto pazarında ise durumun uzun zamandan bu yana durgun seyrettiğini belirten Akbal, ikinci elde zaten ÖTV indiriminden önce yüzde 35'e varan indirimler yapıldığını kaydetti. Buna rağmen bir hareketlilik yaşanmadığını dile getiren dernek başkanı, birinci elde piyasanın oturmasının ardından ikinci elde hareketlilik beklediklerini söyledi. Akbal, "Otomobil alacak vatandaş, şuanda sıfırı daha cazip görüp ona yönelecektir. Bu da 10 gün boyunca ikinci eli olumsuz etkileyecektir. İki üç gün geçer de ikinci elde bir hareketlilik olmazsa yüzde 5'lik daha ilave indirim yapılacaktır. İkici el almak isteyenlere bir hafta 10 gün daha beklemelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü daha uyguna alabilecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de 140 bin ile 150 bin arasında bir araç stoku bulunduğunu ve bu stokun haziran-temmuz ayında tükenmesini beklediklerini ifade eden Akbal, "Şu anda zaten indirimler, kampanyalar vardı. Pek bir fiyat farkı yok. Esas sorunumuz haziran ve temmuz aylarından sonra bu stokların erimesiyle yaşanacak." dedi. Fiyatlar yükselince neler yapılacağını öngörmek gerektiğini belirten Akbal, bununla ilgili hükümetten bir önlem paketi daha beklediklerini kaydetti.