BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

İkinci el oto satışında güzel haber

Meclis ikinci el oto satışını artıracak yasayı onayladı. Alan da satan da bu kararla bir hayli rahatlayacak.

Abone ol

Meclis'te kabul edilen kanunla ikinci el araç alım-satımındaki vergiler ve noter masraflarının azaltılması nedeniyle araç alım-satımı ucuzladı.

Kabul edilen yasayla araç alım-satımındaki Maliye Bakanlığı tarafından alınan vergiler ortadan kaldırıldı. Noterlerin aldığı ücrette 20 lira ile sınırlandırıldı.

MASRAFLAR YÜZDE 50 DÜŞECEK

Noterler, araç alım satımında alınan maktu ücretin 20 lira ile sınırlandırılmasına karşı çıkıyordu. Araç bedelinin binde 1'i kadar ücret alınmasını istiyordu. Ancak Meclis bu ücreti 20 lira ile sınırladı. Yapılan değişiklikle ikinci el araç alım satımında ödenen miktarın da yüzde 50 düşeceği belirtildi.

Türkiye'nin en büyük kurumsal ikinci el alım satım markalarından DOD'dan yeni yasaya destek geldi. DOD İş Geliştirme ve Fiyatlandırma Şefi Barış Diker, tescil masraflarının en önemli kalemi olan noter masrafının çok cüzi bir rakama indirilmesinin devir işleminin toplamda yüzde 50'ye yakın oranda ucuzlamasını sağlayacağını söyledi. Diker, "Böylece trafik tescil ve sigorta masrafı dışında ciddi bir kalem kalmamış oluyor. Bu da tüketiciye maliyet avantajı olarak yansıyacak ve kayıtdışılığı büyük oranda düşürecektir. İkinci el araç satışları da canlanacak" dedi.

Diker, uygulamanın kısa vadede bazı zorluklarını olabileceğini ancak birkaç ay içinde mevcut durumdan çok daha iyi işleyen ve tüketiciye önemli avantaj sağlayan bir düzene geçilebileceğini sözlerine ekledi.

Meclis'te kabul edilen yasayla araç satış işlemlerindeki noter harç ve vergileri de azaltıldı.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu yeni araba aldığını ve 370 TL ödediğini belirtirken, "Ödediğim paranın 300 TL'si vergi, geri kalan 70 TL'si ise noter masrafı idi. Yeni düzenleme olsaydı 300 TL'yi Maliye almayacaktı, noterin alacağı da 20 TL'ye düşecekti. 370 TL yerine sadece 20 TL ödeyecektim" dedi.