BIST 9.975
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.437,34
HABER /  GÜNCEL

İKB'nin 35. yıllık toplantısı Bakü'de

İslam Kalkınma Bankası'nın (İKB) 35. yıllık toplantısı Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılıyor.

Abone ol

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü'de Gülistan Sarayı'nda gerçekleştirilen toplantının açılışında bir konuşma yaptı. Aliyev, ülkesinin hızla kalkındığını belirterek, İKB ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin gelecekte de ilerleyeceğine inandığını belirtti.

Yukarı Karabağ sorununa da değinen Aliyev, Azerbaycan'da bir milyon mülteci bulunduğunu, Yukarı Karabağ'da tarihi eserlerin yok edildiğini, Ermeni tarafının, uluslararası kuruluşların aldığı kararları tanımadığını söyledi.

HAZİNE MÜSTEŞARI ÇANAKÇI 

56 ülke temsilcisinin katıldığı Bakü'deki toplantıda Türkiye'yi, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı temsil etti.

Müsteşar Çanakcı, toplantıyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, İKB içinde önemli bir yere sahip, büyük ortaklardan biri olan Türkiye'nin, bankanın imkanlarından ciddi manada yararlandığını söyledi.

Bu yıl düzenlenen toplantının Türkiye için önemine de değinen Çanakçı, İKB'nin üye ülkelerle çalışma tarzını değiştirdiğini ve stratejik yaklaşıma geçtiğini ifade ederek, ''yani ülkelerle tek tek proje bazında, program bazında çalışmak yerine, önceden hazırlanmış 3, 4 yıllık dönemleri kapsayan ve 'Ülke Ortaklık Stratejisi' olarak adlandırılan programlar vasıtasıyla çalışmaya başlayacak. Bu yeni stratejik yaklaşımın pilot uygulaması da Türkiye ile yapıldı'' dedi.

Türkiye ve İKB'nin ''Ülke Ortaklık Stratejisi'' çalışmasına 6 ay önce başladığını belirten Çanakçı, dün gerçekleşen ''Stratejik İşbirliği Ortaklık Formunda'' bu çalışmanın katılımcılara bir model olarak sunulduğunu anlattı.

''Ülke Ortaklık Stratejisi'' adlı belgenin 2010-2013 yıllarını kapsayacağını belirten Çanakcı, bu dönemin, İKB ile Türkiye arasındaki ortak çalışmalara ilişkin esasları ve ana çerçeveyeyi de belirleyeceğini kaydetti.

İKB'nin, 2010-2013 yıllarında Türkiye'de, enerji, eğitim, ulaştırma ve tabi afet yönetimi konularında çeşitli programlar yoluyla destek sağlamayı uygun gördüğüne işaret eden Çanakcı, bu 4 yıllık dönem için bankanın 2 milyar dolarlık paketinin söz konusu olduğunu söyledi.

İKB'nin sağlamış olduğu desteğin tek taraflı olmadığının altını çizen Çanakcı, ''aynı şekilde Türkiye'nin de İKB'ye ve üyesi ülkelere teknik destek anlamında neler sağlanabilir,Türkiye'nin deneyimleri nasıl bu ülkelere aktarılabilir, onunla ilgili çerçeveyi içeriyor'' şeklinde konuştu.

Türkiye ve Suriye arasında gerçekleştirilen ''Bölgesel İşbirliği Programı'' konusuna da değinen Çanakcı, dün yapılan ''Stratejik İşbirliği Ortaklık Formunda'' bu projenin örnek gösterildiğini, bankanın projeye 1 milyon dolar yardım sağladığını ve bununla ilgili anlaşmanın da dün imzalandığını bildirdi.

İKB yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projesi kapsamında Türkiye Sınai Kalkınma Bankasına (TSKB) 100 milyon dolar kredi kullandırılmasına ilişkin anlaşmanın da imzalandığını belirten Çanakcı, ''TSKB bunu Türkiye'de kullandıracak. Hazine olarak biz bu finansmana 'Garantör' oluyoruz. Bu konu ile ilgili olarak bugün bir anlaşma imzaladık'' dedi.