BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM

İhsanoğlu'ndan başkanlık çıkışı!

Ekmeleddin İhsanoğlu, Anayasa'da başkanlık sistemi olmadığını söyleyerek seçilecek kişi anayasada yetki gasbı yapamaz diye konuştu.

Abone ol

İNTERNETHABER- Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Anayasa'da başkanlık sisteminin yer almadığını kullanılması halinde yetki gasbı olacağını söyledi. Halkın oylarıyla seçilmenin bu gerçeği değiştirmeyeceğini ifade eden İhsanoğlu, 10 Ağustos için iddialı konuştu ve seçileceğini söyledi. Kampanya sürecinde TRT'nin Erdoğan dışında diğer iki adayla ilgili tavrının yanlış olduğunu da söyleyen İhsanoğlu, bu ayıbı tarih yazacaktır diye konuştu.

Ekmeleddin İhsanoğlu, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sorularını cevapladı. Program bounca elindeki çay bardağını düşürmeyen, iftarını ise CNN Türk'te Ahmet Hakan ile birlikte yapan İhsanoğlu özel yaşamına anlattı. Yaşamı boyunca Yozgat'tan bağını koparmadığını ve hala çocukları dahil nüfus kayıtlarının burada olduğunu söyleyen İhsanoğlu, Yozgat'ta dedesine ait konağı da yine burada kurulan üniversiteye bağışladığını söyledi. TRT'nin tavrını da eleştiren İhsanoğlu, kampanya süresince adil davranılmadığını iddia ederek "Bu ayıbı tarih yazacaktır" diye konuştu.

İHSANOĞLU İFTARINI CNN TÜRK'TE AÇTI- TIKLA

"EKMEK SORUSUNA KIZMADIM"

Son bir kaç yıldır yaşanan kutuplaşmadan medyanın da etkilendiğini söyleyen İhsanoğlu, başörtüsüyle ilgili verdiği açıklayıcı bilgiye rağmen sürekli yanlış yazıldığından şikayet etti. Fırsat buldukça eşiyle birlikte alışverişini kendisinin yaptığını ifade eden İhsanoğlu, ekmek fiyatıyla ilgili soruya da kızmadığını; ancak medyanın tutumundan dolayı tepki verdiğini söyledi.

"SİYASET TARİH HESAPLAŞMASI DEĞİLDİR"

Başbakan Erdoğan'ın sürekli CHP'nin geçmişinden bahsetmesine ilişkin de göndermede bulunan İhsanoğlu, tarih hesaplaşmasının yine tarih çerçevesinde yapılması gerektiğini söyledi. Dersim'in faturasını bir partiye çıkarmanın da yanlış olduğunu ifade eden İhsanoğlu şöyle konuştu:

"Bugün Doğru Yol Partisi'nin sayın genel başkanı partinin kararını açıkladı. Türkiye'nin köklü bir partisiydi bugün durumu ne olursa olsun. Destekleyen parti sayısı böylelikle 10 olmuş oldu. Bu konuda ilk açıklamayı yapan ise CHP ve MHP'dir. Onlar da açıklama yaparken, partilerine genel başkan seçmediklerini açıkça ifade etmiştir. Bu anlamda benim burada bir siyasi partiye yakınlığım ya da uzaklığım söz konusu değildir.

"BENİ DESTEKLEYENLER FARKLI DÜŞÜNEBİLİR"

Burada Türkiye Cumhuriyeti'ni cumhurbaşkanı seçilecektir. Şu anda üç aday çıkmış ve 10 Temmuz'da ilan edilmiş 10 Ağustos'ta da seçim olacaktır. Burada bir güç paylaşımı ya da sandalye paylaşımı söz konusu değildir. Burada asıl husus, seçilecek kişinin nasıl cumhurbaşkanı olacağıdır. Benim 6 ok veya 9 ışık ile ilgili bir ilişkim yok; ancak saygım var.

Elbette bu iki büyük partinin, farklı politikaları var. Ben bunlarla beraber çalışırken, onlarla köy köy gezerken bu partilerin il başkanları hepsi beni karşılıyor. Demekki toplumda böyle bir birlik şuuru var. Bunu yadırgayanlar var, görüyorum. Birincisi bu durumdan memnun olmayanlar var ki onlar gayet normal. Bir de bu duruma sevinen artak şaşıran bir kesim var. İlk kez CHP ve MHP bir araya geliyor. Tavanda bir menfaat paylaşımı için değildir bu birliktelik. Bu tabanda, birlik için gerçekleşmiştir.

Türkiye siyaset tarihinde, bir taraftan insanlar arasında gerginlik yaratırken bir taraftan da Meclis'in en eski iki partili birliktelik yapmıştır. Bu önemsenmelidir.

"NEYE TARAF OLACAĞINIZ ÖNEMLİDİR"

Neye göre taraf olacağınız önemlidir. Örneğin Anayasa meselesi. Anayasa'dan taraf olmak zorundayız ama burada bir siyasi partinin tarafında olamam. Tüm siyasi partilere eşit uzaklıkta olacağım. Siz parlamentoda ikdidar olmuşssunuz ve güven oyu almışssınız. İktidar sizindir buna karışamayız. 

"ÇANKAYA OTOMATİK ONAY MAKAMI DEĞİLDİR"

Çankaya, ne otomatik onay makamı ne de otamatik red makamıdır. Cumhurbaşkanı olacak kişi anayasaya ve ettiği yemine sadık kalması gerekmektedir. Hem anayasadan hem de halktan aldığı güçle, milletin dirliğini ve bütünlüğünü savunmalıdır. Eğer bir sorun olursa da meseleyi anayasa mahkemesi'ne sevk edip, meclis ile hükümet arasında iyi bir diyalog kurmalıdır. 

"ANAYASADA BAŞKANLIK SİSTEMİ YOK"

Anayasa'da başkan tabiri yok! Bunu kim söylüyorsa mesnedini göstermesi gerekiyor. Anayasa'nın üzerinde bir gücü kim kullanabilir? Anayasa gasbını kimse yapamaz. Mevcut anayasaya göre hareket edilmesi gerekiyor. Anayasa'nın 104'üncü maddesine göre Cumhurbaşkanı'nın görevleri açıkça belirtilmiştir. Burada anayasanın verdiği yetkiler bellidir. Bakanlar Kurulu'na başkanlık edebilir deniyor; ancak bunlar çok olağanüstü durumlarda geçerlidir. Eğer burada halk seçti ben bunu yapacağım derseniz, anayasayı değiştirmeniz gerekiyor. Biz İstiklal savaşından gelmiş bir milletiz. Bir sürü asker cumhurbaşkanları oldu. Hiç kimse kılıcını çekip, ordunun başına geçeceğim diyen olmadı.

"VESAYET VARSA ONLAR KURMUŞTUR"

Hangi vesayetçiler, ben onu öğrenmek istiyorum. Seçilecek Cumhurbaşkanı, Abdullah Gül'den görevi devralacaktır. 12 senedir, devletin en yüksek makamlarını idare eden kişiler bugün vesayetten bahsediyorlarsa onlar kurmuştur. Böyle hayali bir vesayet sistemi, gerçeklerle ne kadar bağdaşır. Ben 2014 Türkiye'nin adayıyım. Ben bu halkın adayıyım. 

TRT'NİN ADALETSİZLİĞİ
 
(TRT konusuna gelirsek, yayınlarda adaletsiz olduğu açıklandı. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Şeklindeki soru üzerine) Bu tarihe kara leke olarak geçecektir. Geçtiğimiz günlerde de süreler açıklandı. TRT bu tarafgirliğe devam ederse tarihin kara lekeli sayfalarında yerini alacaktır. Cumhurbaşkanlığı seçim yarışının Çelebice geçmesi lazım.