BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

İhracatta 'çöpçatanlık' dönemi!

Dış Ticaret Müsteşarlığı 'İl İl Dış ticaret Potansiyeli Araştırması' sonuçlarına göre hangi ilin hangi ülkeye ihracat potansiyeli olduğu belirlendi!

Abone ol

Her ilin dış ticaret potansiyelini tek tek incelediklerini belirten Devlet Bakanı Çağlayan, ihracatın arttırılmasına yönelik yol haritasını çizdi: Üretim deseni yeniden dizayn edilecek, teşvik ve destek mekanizmaları geliştirilecek, iller birbiriyle örtüşen ülkelerle bir nevi evlendirilecek.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, araştırma sonuçlarının açıklanması amacıyla Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) basın toplantısında yaptığı konuşmada, ihracatla ilgili tüm envanterlerin belirlenmesi amacıyla önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Çalışmayı Harvard ve MIT üniversiteleri ve TEPAV ile birlikte yürüttüklerini belirten Çağlayan, illerin ne ürettiğine, ne kadar çeşitli ve nitelikli ürün ihraç ettiğine, dünyadaki ürün uzayında Türkiye ihracatının yerine ve mevcut imkanlarıyla illerde yapılabilecek ihracat atılımlarına, illerin doğal partnerlerinin hangi ülkeler olduğuna, bölgesel güç merkezlerine, illerin ihracatta daha ileriye gidebilmek kabiliyetlerine baktıklarını söyledi.

12 ÜLKEDE ARAŞTIRMA YAPILACAK

2002-2009 yılları arasında illerden 64 tanesinin rekabet gücünde artış yaşanırken, yalnızca 17 ilin rekabetçi gücünde gerileme yaşandığını bildiren Çağlayan, "Şu anda 12 ülkede araştırma şirketleriyle anlaşmak üzereyiz. Bu ülkelerdeki tüketici eğilimlerini belirleyeceğiz. Hindistan'da bu konuyu ele aldık. Bu projenin de ön çalışmasını başlattık. Hindistan, Endonezya, Çin, Rusya, Almanya, Brezilya, Güney Kore, Malezya, ABD, Fransa, İngiltere, Polonya gibi ülkeleri analiz edeceğiz" dedi.

En fazla ithalat yapan sektörlere yol haritası hazırlamaya başladıklarını belirten Çağlayan, öncelikle illerin ne ürettiği ve ne kadar çeşitli ürün ihraç ettiği, ikinci olarak dünyada Türkiye ihracatının yeri, mevcut imkanlarla illerde yapılabilecek ihracat atılımları ve atılması gereken adımlar, illerin doğal ihracat partnerleri, üretimde ve ticarette bölgesel güç merkezlerini belirlediklerini kaydetti.

ÜÇLÜ YÖNETİM STRATEJİSİ

Çağlayan, şöyle devam etti: 'Yeni dönemde ekonomi genelinde kurulması düşünülen üçlü yönetim anlayışına uygun olarak, her bir il potansiyel üretim alanlarına işaret etmek suretiyle üretim deseninin ihracatımızı destekleyecek şekilde dizayn edilmesine imkan sağlamak, özellikle az gelişmiş yörelerimizdeki bölgesel güç merkezlerini harekete geçirmek suretiyle bölgesel kalkınmayı desteklemek, bu amaçlara uygun teşvik ve destek mekanizmalarının geliştirilmesini sağlamak. İlleri yönlendireceğiz. Bir nevi çöpçatanlık yapacağız. İlleri birbiriyle örtüşen ülkelerle evlendireceğiz.'

REKORU EGALE EDECEĞİZ

İhracat rakamlarını her gün takip ettiğine işaret eden Çağlayan, 'Orta vadeli planda 125 milyar dolarlık ihracat hedefimiz vardı. Ama 2008'in 132 milyar dolarlık rekorunu egale edeceğiz. Bir aksilik olmazsa bunu yapacağız' dedi.

KABİNEDEKİ BAKAN SAYISI 21'E DÜŞECEK

Seçim bölgesi Mersin'de gazeteciler ile sohbet eden Devlet Bakanı Çağlayan, gelişen ve değişen ihtiyaçlara göre bakanlıkların yeniden şekilleneceğini kaydetti. Bakan Çağlayan yeni dönemde kabinenin daha aktif çalışabilmesi bazı değişikliklere gidileceğini söyledi. Bakan sayısının 27'den 21'e ineceğini, bunun da Bakanlar Kurulu'nda ele alındığını hatırlatan Çağlayan, bazı bakanlıkların birleştirileceğini, bayındırlık bakanlığının ise kaldırılacağını söyledi. Çağlayan, ekonomi ile ilgili olarak bir koordinatör bakanın Başbakan Yardımcısı olarak belirleneceğini, devlet bakanlıklarının sayısının ise 8'den 4'e ineceğini söyledi. Çağlayan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bazı bakanlıkların kapsamı geliştiriliyor. Yeni dönemde bilişim ve teknoloji sanayi bakanlığı kapsamına alınarak adı Bilişim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurularak bayındırlık bakanlığı kaldırılacak. Enerji ve Orman Bakanlıkları birleştirilecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kültür ve Tanıtım Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı kurulacak. Turizm ise ayrı bir bakanlık olarak devam edecek. Hazine, TÜİK, DPT, BDDK ve SPK gibi düzenleyici kurumlar ekonomi bakanlığına bağlanırken kurulacak 3 Başbakan Yardımcılığı bakanlıklar arasındaki koordinasyonu sağlayacak."

ELEKTRİKLİ OTO NE KADAR YERLİ OLACAK?

Cari açıkla ilgili çalışmalarda, dış ticaretin büyük önemde olduğunu söyleyen Bakan Çağlayan, bu konuda elektrikli oto, yerli marka tartışmalarını da değerlendirdi. Çağlayan, "Elektrikli otoda tek sorun çevre ise mesele yok. Ama sorun aynı zamanda cari açıksa, dış ticarette ne olacak? Ne kadarı yerli, ne kadarı ithal olacak? Bunlara bakmak zorundasınız. İddia ediyorum yüzde 90'ını biz içerde üretebiliriz. Elektrikli otonun pili tamamen ithal olursa, araba fiyatı kadar pahalı. İthal edip döviz ödeyeceksin. Bu bataryanın hammaddesi lityumdur. Bizde yok. Botsvana'dan, Şili'den alacaksın. Bu pili Türkiye'ye getirmeliyiz. Getirmezsek lityum da başka bir bağımlılık olacak? Bunun için İnci Akü'yle pil geliştirme çalışmaları var."

"TOBB'DAKİ ALKIŞI ÇÖZEMEDİM"

TOBB Genel Kurulu'nda CHP lideri Kemel Kılıçdaroğlu'na gelen büyük alkışı değerlendiren Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Ben o sırada salondan ayrılmıştım. Arkadaşlar söyledi. Çok anlamadım, çözemedim. Ama bu ölçü değil. Odalar birliğinin tabanı merkez sağdır. Alkışlar ama oy vermez" diye konuştu.