BIST 11.070
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.505,16
HABER /  GÜNCEL

İhracatın lokomotifi tekledi

UİB ve OAİB verilerine göre otomotiv ürünleri ihracatında Ekim ayında başlayan ve Aralık’ta hızlanan düşüş bu yıl da sürdü.

Abone ol

Uzun yıllar Türkiye’nin ihracatında lokomotif görevi gören otomotiv sektöründe geçen yıl Ekim ayında başlayan kan kaybı bu yıl da devam etti. 2009’un ilk iki aylık döneminde ihracat yüzde 57 gibi rekor bir düşüşle 1 milyar 768 milyon dolara geriledi.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer, otomotiv ihracatındaki gelişmeyi değerlendirdi. Tezer’in Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) verilerine dayanarak verdiği bilgiye göre, bu yılın ilk iki aylık döneminde, otomotiv aksam ve parçalarının toplam ihracatı yüzde 46 azalışla 698 milyon dolar oldu. Bu dönemde, 1 milyar 70 milyon dolar düzeyinde gerçekleşen ana sanayi ihracatındaki daralma ise yüzde 62’a ulaştı. Böylece sektörün toplam ihracatı yüzde 57 düşüşle 1 milyar 768 milyon dolara indi.

2009’un ilk iki aylık döneminde otomobil ihracatı, 2008 yılının aynı dönemine göre yüzde 59 daha düşük çıktı.

İHRACATTA BİRİNCİLİĞİ KAPTIRDI

TİM verilerine göre de sektörel sıralamada, taşıt araçları ve yan sanayi (hava, kara, deniz ve demiryolu taşıtları toplamı, 2009 yılı ilk iki ayda gerçekleşen 2.1 milyon dolar değerindeki ihracatı ile Hazır Giyim ve Konfeksiyon’un ardından ikinci sırada yer aldı. Bir önceki yılın Ocak-Şubat dönemine göre, toplam sektörel bazda ihracattaki düşüş yüzde 31,7 olurken, taşıt araçları ve yan sanayinde düşüş yüzde 54,4’e ulaştı. Bu dönemde, taşıt araçları ve yan sanayii ihracatının toplam ihracat içindeki payı yüzde 15,1 oldu.

TÜİK verilerine göre de motorlu kara taşıt araçları ile bunların aksam ve parçaları dış ticaretinde 2009 yılı Ocak ayında 357 milyon dolar ithalata karşılık 649 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Bunun sonucu, dış ticaret dengesi ise 292 milyon dolar fazla verdi. Bu ürün grubunun Ocak ayı ithalatı Aralık ayına göre yüzde 62 azalırken, ihracattaki düşüş yüzde 20 düzeyinde gerçekleşti. Buna bağlı olarak, 2008 yılı Aralık ayında gerçekleşen dış ticaret açığının aksine, Ocak ayında tekrar dış ticaret fazlası yaşandı.

Bu kapsamda yapılan ithalat, ana ve yan sanayiinin üretim için ara malı ithalatı ile sanayi dışındaki komple araç ve yedek parça ithalatını içeriyor.

Ocak ayı itibariyle, sanayinin ihracatı tüm ithalata göre fazla verdi. Bu nedenle sadece sanayinin dış ticaret dengesi daha yüksek çıktı.