BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

İhracata ağır darbe! Kayıp sürüyor

TİM Başkanı Büyükekşi, Haziran'da yüzde 21 olan Irak ihracatındaki daralmanın bugün itibariyle yüzde 30'a çıktığını belirtti.

Abone ol

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Irak'ta başlayan çatışmaların ardından bu ülkeye yapılan ihracatın Haziran ayında yüzde 21 gerilediğini hatırlatarak, bu oranın bugün itibariyle yüzde 30'a çıktığını söyledi.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği'nin (TASD) düzenlediği iftar yemeğinde konuşan Mehmet Büyükekşi, komşu ülkelerde yaşanan gerilimlerden Türkiye'nin olumsuz etkilendiğini belirterek, "Irak, yıllık 12 milyar dolar ihracat ile Almanya'nın ardından ikinci büyük ihracat pazarımız. 2014'ün ilk 5 ayında Irak'a ihracatımız yüzde 11 artışla 5.04 milyar dolara yükseldi. Ancak Haziran ayında aylık ihracat yüzde 21 geriledi. Bugün ise ihracattaki gerileme yüzde 30'a yükseldi" dedi.

TİM'in Temmuz ayının ilk gününde açıkladığı verilere göre Haziran ayında Irak'a yapılan ihracat yüzde 21 gerileyerek 727 milyon dolara düştü. Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u 10 Haziran'da ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), o tarihten bu yana hakimiyet alanını başkent Bağdat'a kadar genişletti. IŞİD militanları 32 Türk TIR şoförünü ve Türkiye'nin Musul başkonsolosluğunu basarak buradaki 49 diplomat, özel harekat görevlisi ve ailelerini rehin almıştı. Şoförler Temmuz başında tarihinde serbest bırakılırken, konsolosluk görevlileri halen rehin olarak tutuluyor. Büyükekşi, Irak'a yapılan ihracatın olağan seyrinde devam etmemesinin ihracat artışına 2.5 puan negatif etkisi olduğunu da kaydetti. Ekonomi yetkilileri de Irak'taki gelişmelerin cari açığı olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.