BIST 10.538
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.473,01
HABER /  GÜNCEL

''İhbarı 8 Mayıs'ta almıştık''

İçişleri Bakanı Muammer Güler saldırı hakkında konuşma yaptı

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - İçişleri Bakanı Muammer Güler Hatay'ın Reyhanlı ilçesine yapılan saldırı hakkında konuşma Meclis'te konuşma yaptı.

Saldırının Suriye politikasına yönelik değil, Türkiye'nin her geçen gün büyüdüğüne yönelik olduğunu dile getiren Güler, 13 kişinin yakalandığını tekrar vurguladı.

Saldırının 8 Mayıs tarihinde ihbarının alındığını söyleyen Güler, eylemi organize eden 4 kişi ile yardım eden toplam 6 kişinin yakalanması için yoğun çalışmaların sürdüğünü söyledi.

İşte İçişleri Bakanı Muammer Güler'in konuşmasında satır başları...

ACİL İHTİYAÇ İÇİN 7,5 MİLYON TL GÖNDERİLDİ

''2 bine yakın güvenlik görevlisi görevlendirilmiştir. Siyasi partilerimizin genel başkanlarına, tüm milletvekillerimize sağ duyusundan solayı teşekkür ederim.

Hatay'da gerçekleşen saldırıda 200 ev hasar gördü. Acil ihtiyaçlar için 7,5 milyon tl gönderildi. Vatandaşlarımızın sigorta ve vergi ödemeleri verilecektir.''

SALDIRININ AMACI BARIŞ SÜRECİNİ ENGELLEMEK

''Suriyeli mültecilere geçici barınma sağlanmaktadır. Mültecilere acil yardım ödeneklerimiz gönderilmektedir.

Reyhanlı'da bu saldırının amacı huzur ortamına darbe vurmak ve yürütülen barış sürecini engellemektir. Sosyal medyada da bu süreçle ilgili hassasiyete davet ediyor.''

8 MAYIS 2013 TARİHİNDE İHBAR ALDIK

8 Mayıs 2013 tarihinde Hatay Emniyet Müdürlüğü'nden ses getirici bir bombalı eylem yapılacağı yönünde ihbar alındığını, bu ihbar üzerine 9 Mayıs'ta güvenlik güçlerine gerekli talimatın verildiğini belirterek;

''Alınan istihbarı bilgiler doğrudan Rehyanlı ilçesine ilişkin bir tehdidi işaret etmemekte, bölgenin ve yurdun bazı yönelik eylem hazırlıklarını kapsamaktadır.

Olayın sığınmacılarla hiçbir ilişkisi yoktur. Bu saldırıda yardım ve yataklık yapan 13 kişi gözaltına alınmıştır.

Bugüne kadar Hatay ili de dahil olmak üzere birçok ses getirici terör eylemi, yapılan istihbarı çalışmalar neticesinde daha gerçekleştirilmeye fırsat verilmeden engellenmiş ve bu saldırıya benzer bir çok teşebbüs akamete uğratılmıştır.

Bunu başaran da güvenlik güçleridir. Bunların birçoğundan ilgili makamlar dışında haberdar olunmaması, tabiidir ve işin doğası da bunu gerektirmektedir''

TAŞERONLAR TESPİT EDİLDİ

Olayın Suriye rejimi ile irtibatlı bir terör örgütü tarafından yapıldığını belirten Güler, saldırının arkasındaki taşeronların tespit edildiğini söyledi. Güler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla olayda ihmali olup olmadığına ilişkin bir soruşturma yapıldığını söyledi. Olayla ilgili bugüne kadar 13 kişinin gözaltına alındığını belirten Güler, 4’ü eylemi organize eden 2’si ise bunlara yardım eden toplam 6 kişinin de arandığını bildirdi.

Reyhanlı’daki vatandaşlara seslenen Güler, “Tahriklere kapılmayın, ayrıştırıcı tavırlara fırsat verilmemelidir. Kardeşliğimize yönelik saldırılardır bunlar. Kimsenin yanına kalmayacaktır, bunun bedelini ödeyeceklerdir, gerekli cezayı alacaklardır, vatandaşlarımızdan sağduyulu davranmalarını rica ediyoruz. Eğer bu tür olaylar nedeniyle, misafirlerimize yönelik bir hareket olursa işte o zaman saldırganların istediğini vermiş oluruz. Milletçe bu acıyı da aşacak ve geleceğe büyük adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz.”

SURİYELİ VATANDAŞLARA SIRTIMIZI DÖNEMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİLDİ

''Her 10 Suriyeli'den 1'i açıklık sınırında yaşıyor. Komşularına sığınan bu Suriyeli vatandaşlara sırtımızı dönmemiz söz konusu olamazdı.

Ülkemiz çıkarlarını düşünmeden Suriyeliler'e kapılarını açmıştır. Aziz milletimiz tarihi boyunca muhtaç insanlara sessiz kalmamıştır.''

SALDIRI TÜRKİYE'NİN BÜYÜMESİNE YÖNELİK

''Bu saldırılar Suriye politikamıza yönelik değil, her geçen gün büyüyen Türkiye'ye yöneliktir. Reyhanlı'da saldırıya karışanların cezaları er ya da geç bedelini ödeyeceklerdir. Biz büyük bir devlet olarak tuzağa düşmeyecek, bizi çekmeye çalıştıkları bataklığa girmeyeceğiz.

Vatandaşlarımızdan bu oyunlara gelmemelerini rica ediyoruz. Soğuk kanlılık yitirilirse bu saldırganlar o zaman hedefine ulaşmış olacaktır.''