BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İdris Güllüce yarışı nasıl kaybetti

Aday olmaya nasıl karar verdi? Erdoğan kendisine nereleri önerdi? Ankara'da hangi önemli göreve getirilecek?

Abone ol

                MEHMET ÖZIŞIK'IN ÖZEL HABERİ

Türkiye, İdris Güllüce'yi Tuzla Belediye Başkanı olduğu dönemde, Tuzla çöplüğüne kurduğu makam odasıyla tanıdı. O dönemde İstanbul'un çöpünü Tuzla'ya döken ilçelere karşı eylem yapmak amacıyla makamını Tuzla'da çöplerin atıldığı alanın tam ortasına taşıyarak orada bir ay gibi uzun bir süre çalışmıştı.

27 önce Erdoğan'la Güllüce'nin arasında başlayan dostluk köprüsü o kadar sağlamdı ki, Erdoğan, Güllüce'ye sigara içmeyi yasaklayacak kadar yakın davranıyordu.. Güllüce'nin Tuzla'ya verdikleri, hizmet anlayışı ve Erdoğan'a gösterdiği müthiş dostluk örneği bugüne kadar hiç değişmedi..

Erdoğan ile Güllüce belki de ilk kez, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı döneminde ters düştü. Güllüce aday adaylığını açıkladığında Erdoğan'ın da fikrini sormuş, ancak Erdoğan ne 'Evet', ne de 'Hayır' demişti. Daha doğrusu verilen cevap 'Havet'ti..

Güllüce, aday adaylığı süresinde, açıklayacağı projeleri ve yapacağı çalışmalarla Erdoğan'ın kafasındaki soru işaretlerini ortadan kaldıracağına emin bir görüntü ile son güne kadar çalıştı. Ancak Erdoğan'ın kafasındaki olumsuz noktaları yok etmeyi başaramadı.

SAADET PARTİSİ DEZAVANTAJI

Güllüce'nin aday adaylığı çalışmaları sırasında partililerden gördüğü destek hiç azalmadı. Ancak bir dönem kulaktan kulağa bir söylenti yayıldı. Erdoğan'ın kulağına kadar giden bu söylentiye göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olan İdris Güllüce'nin eşi halen Saadet Partisi'ne üyeydi. bu söylenti ilk etapta önemsenmedi ama zamanla müthiş bir dezavantaja dönüştü. İddiaya göre Erdoğan, kulağına giden bu söylenti üzerine küçük bir araştırma dahi yaptırttı..

ANKARA'DAKİ SICAK GECE

Tüm bu fiskoslar ve sıcak gündem arasında, Erdoğan, adayını açıklayacağı günden bir gün önce, her üç adayı da Ankara'ya davet etti. Üç aday da aynı uçağa bindi. Ancak İdris Güllüce, birbirine çok yakın davranan ve hatta AK parti Genel Merkezi'ne kol kola giren Veysel Eroğlu ile Kadir Topbaş'tan ayrı hareket etmiş, uçakta bile arka koltuğa oturmuş, her iki adayla da hiç konuşmamıştı. Erdoğan, Güllüce ile yaptığı görüşmede bu konuyu dahi sordu, Güllüce bu konunun fazla abartılmaması gerektiğini belirti.

ERDOĞAN KARARINI AÇIKLIYOR

Erdoğan, her üç adayla da yaptığı görüşmede sıra Güllüce'ye geldiğinde Kadir Topbaş ismini açıklayıncaya kadar akla karayı seçti. Tahmin ettiği de oldu, Güllüce Topbaş ismi açıklandığında, "Canın sağolsun. Buraya kadarmış" diyen Güllüce, yaşadığı hayal kırıklığını ve kırgınlığını açık açık dışa vurdu. Ancak Erdoğan'ın Güllüce ile ilgili belli planları vardı ve o planları tek tek anlattı..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR VE GENEL SEKRETERLİK ÖNERİSİ

Erdoğan Güllüce'ye önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel sekreterliği makamını önerdi. Güllüce bu öneriyi hiç düşünmeden reddetti. "O zaman memleketin Erzurum'dan aday yapalım seni" dedi Erdoğan bu kez.. Güllüce bu teklifi de kabul etmedi. Her iki teklifi de reddedilen Erdoğan, Güllüce'yi ikna etmek için bu kez şu sözleri söyledi: "Dostluğumuz bu kadar mı?"

Bu söz Güllüce'nin irkilmesine neden oldu. "Senin dostluğun kalbimde Sayın Başbakan" diyen Güllüce, Erdoğan'ın son teklifine hayır diyemedi..

İŞTE O TEKLİF

Erdoğan'ın yaptığı teklife göre Güllüce yakında Ankara yolcusu. Çünkü, kendisine müsteşarlık teklifi yapılan Güllüce, bu teklife olumsuz yaklaştı. Bunun üzerine 5 yıl sonraki seçimlere kadar önemli bir yere genel müdür olma teklifi yapılan Güllüce, dostu Erdoğan'ın bu teklifine evet dedi.