BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,84
ALTIN 2.392,91
HABER /  GÜNCEL

İdrarınızdan kan geliyorsa korkun!

İdrardan kan gelmesi, ölümle sonuçlanabilen '' mesane kanseri''nin habercisi olabilir

Abone ol

Üroonkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sinan Sözen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesane kanserinin Amerika Birleşik Devletlerinde tüm kanserler içinde erkeklerde dördüncü, kadınlarda sekizinci sıklıkta görüldüğünü ve hayati önem taşıyan ciddi bir hastalık olduğunu söyledi.

Türkiye'ye ait verilerde ise mesane kanserinin erkeklerde prostat kanserinden sonra en sık karşılaşılan tümör tiplerinden biri olduğunu ifade eden Sözen, mesane kanserinin bilinen en önemli risk faktörünün sigara olduğunu vurguladı. Sözen, mesane kanserlerinin erkeklerde yüzde 50'sinin, kadınlarda yüzde 23'ünün sigaradan kaynaklandığına dikkati çekerek, ''Mesane kanserlerinin yaklaşık yüzde 20'si mesleki karsinojenlere maruz kalma sonucu oluşmaktadır'' dedi.

Mesane tümörlerinin yüzde 90'dan fazla oranda değişici epitelyum hücreli olduğunu ve olguların yaklaşık yüzde 60'ının düşük dereceli ve derin katmanlara ilerlememiş tümörleri kapsadığını belirten Sözen, kapalı endoskopik cerrahi uygulanan tümörlerin önemli bir bölümünün zaman içerisinde tekrarlama eğilimi gösterdiğini söyledi.

Sözen, bununla beraber derin katmanlara ilerlememiş tümör tanısı alan hastaların yüzde 10 kadar küçük bir bölümününde kanserin, derin dokuları etkileyebildiğini veya metastatik yapı kazanarak ilerleyebildiğini bildirdi.

''KAS TABAKASINA İLERLEMİŞ TÜMÖR, ÖLÜM NEDENİ OLABİLİR''

Tümörün mesanenin kas tabakasına ilerlemesinin ölüme neden olabildiğine dikkati çeken Sözen, mesane kanserli hastaların yaklaşık yüzde 20'sinin ilk tanıda bu şekilde olduğunu söyledi.

Sözen, günümüzde bu hastalığın tedavisinde mesanenin çevre dokularla birlikte çıkartılması olan ''radikal sistektomi'' uygulandığını belirterek hem erkek hem de kadınlarda uygun hasta grubunda idrar kanalının korunup yeni mesane yapılması ve idrar kanalına bağlanması yönteminin güvenli olarak yapılabildiğini dile getirdi.

İleri evre ve metastatik mesane kanserlerinde ise sistemik kemoterapi tedavi protokolünün uygulandığını anlatan Sözen, ''Bugün için bazı metastatik mesane kanserli hastalarda uzun süreli sağ kalım sağlayabilen tedavi yöntemi sistemik kemoterapidir'' dedi.