BIST 9.936
DOLAR 32,44
EURO 34,78
ALTIN 2.449,45
HABER /  GÜNCEL

İçkiye KDV indirimi yok

Turizmde yüzde 18'lik KDV oranı da yüzde 8'e düşürülürken alkollü içecekler vergi indirimi dışında tutuldu.

Abone ol Hükümet, aralarında çikolatadan balığa, çaydan meyve suyuna kadar hemen hemen bütün gıda ürünlerinde KDV oranını yüzde 8'e düşürdü. Önemli tüketim maddelerindeki KDV indirimi 1 Haziran'dan itibaren yürürlüğe giriyor.

Bakanlar Kurulu'nun mal ve hizmetlere uygulanacak Katma Değer Vergisi oranlarının tespitine ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Bu kapsamda bazı gıda ürünleri ve turizmde KDV oranında 10 puanlık indirime gidildi.

Bu kapsamda bazı gıda ürünlerinde yapılacak KDV indirimlerinin bir kısmı 1 Haziran'dan itibaren bir kısmı da gelecek yılın başından itibaren yürürlüğe girecek. Karar kapsamında, gıda ürünlerinin tümünde KDV oranı yüzde 8'e çekildi.

Teknik düzenlemelere yer verilen kararnamede, hemen hemen bütün gıda ürünlerinde KDV oranlarında 10 puanlık indirime gidildi. Ancak, bazı gıda ürünlerinde vergi indirimlerinin bütçeye yük getirmesi olasılığı nedeniyle uygulama tarihi 2008 olarak öngörüldü.

ALKOLE İNDİRİM YOK

Kararname kapsamında, gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler KDV indirimi kapsamı dışında tutuldu.

KDV indiriminden yararlanacak mekanlar arasında ise kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler bulunuyor. Ancak bu mekanlarda verilen alkollü içkilere ilişkin faturalara ise KDV indirimi uygulanmayacak.