BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

İçeride Kandili konuştular!

Kritik toplatının ardından Demirtaş'a "İçeride Kandil'i konuşmuşsunuz" dendi. O da "evet" diye cevap verdi.

Abone ol

İNTERNETHABER

Kürt açılımı çerçevesinde düğmeye basan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün DTP lideri Ahmet Türk ile bir araya geldi.  Erdoğan görüşmeyi başbakan değil, "AKP Genel Başkanı" sıfatı ile yaptı. Görüşme Başbakanlıkta değil Meclis'te Ak Parti Grubunda gerçekleşti. Toplantının ardından Ahmet Türk "Proje sunmadık, düşüncelerimizi dile getirdik" derken, Erdoğan görüşmenin güven oluşturduğunu söyledi ve Türküyle Kürdüyle Lazıyla Çerkeziyle tüm halkların berat kandilini kutladı.

KANDİL ESPRİSİ
Görüşme sonrası gazeteciler Selahattin Demirbaş’a, “İçeride kandili konuşmuşsunuz?” diye sordular. Demirtaş önce bir ara soruyu anlamadı ancak ardından, “Evet Evet kandili konuştuk ama Beraat kandilini” diyerek yanıt verdi. Espri gazeteciler ve DTP’liler arasında bir süre gülüşmelere neden oldu.

Görüşmeye Ahmet Türk, Emine Ayna ve Selahattin Demirtaş  birlikte geldi. Başbakan Erdoğan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay makam odasında onları bekliyordu.

Görüşme bir saat sürdü. Herkes iki ismin birlikte bir açıklama yapıp yapmayacağını merak ediyordu ki cevap gecikmedi. Türk ve DTP ekibi toplantıdan yalnız ayrıldılar ve ardından Türk tek başına açıklama yaptı.

Açıklama yaparken Türk'ün yüzünde olumlu bir izlenim vardı.

PROJE SUNMADIK DÜŞÜNCELERİMİZİ SÖYLEDİK

Türk şunları söyledi:

"Tabii önemli bir gün. Bir diyalog ortamının sağlanmasından dolayı mutluyuz, umutluyuz. Bizim görmek istediğimiz tablo halkımızın Türkiye’nin kucaklaştığı bir süreçtir. Bu konuda nelerin yapılması gerektiği konusundaki düşüncelerimizi ifade ettik. Umut ediyoruz herkesin kucaklaştığı bir süreçle karşı karşıya kalırız.

Tabiî ki hepimize önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. Çabalarımızı sürdüreceğiz. Biz genel olarak bu süreçte bir projeyle ortaya çıkmanın doğru olmadığını ifade ettik.

Bunun zaman içinde toplumun her kesiminin düşüncesini alınması gerektiğini söyledik."

KÜRDÜYLE LAZIYLA ÇERKEZİYLE LAZIYLA HAYIRLI OLSUN

Hemen ardından Erdoğan mikrofonların başına geçti

"Bugün TBMM çatısı altında çok çok önemli bir toplantıyı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bildiğiniz gibi bir sürecin içindeyiz. Bu toplantıyla geleceğe yönelik umutlarımızın daha da arttığı umudundayım. Zira milletimiz bir beraberlik, dayanışma istiyor. Anneler gözyaşları dinsin istiyor, kan ölüm olmasın istiyor. Hepimiz bunu istiyoruz. Tüm bunlara yönelik bir çalışma başlattık. Bu çalışma içinde teori ve pratik var. Bununla ilgili siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, akademisyenlerin, medya mensuplarının katılımıyla bu çalışma devam ediyor. Şu 1 saatlik görüşmemizde de karşılıklı olarak birbirimizden istifade ettiğimizden bütün bu gelişmelerin güvene ve geleceğe dair olumlu adımlar olacağına inanıyorum, bunları kısa zamanda aşmak mümkün değil ama kısa, orta uzun vadede bunları aşacağımıza inanıyorum. Gerek ben, genel başkan, arkadaşları ve arkadaşlarım bu görüşmeyi gerçekleştirdik. Bu arada Berat kandilimizi kutluyorum, Türküyle Kürdüyle Çerkeziyle Lazıyla hayırlara vesile olmasını diliyorum. "

Görüşmede Abdullah Öcalan'ın adının geçmediği ve muhataplık konusunun gündeme gelmediği de daha sonra yapılan açıklamalar arasındaydı.

KRİTİK GÖRÜŞMEYE TEPKİLER

CHP: HÜKÜMET PKK'YI MUHATAP ALIYOR

[PAGE]

CHP lideri Deniz Baykal, Erdoğan'ın kızdıracak bir açıklama yaptı. Baykal'a göre bu görüşmede hükümetin PKK'yı muhatap aldığı su götürmez bir gerçek.

Baykal, bu konuda hükümeti net olmaya ve dilin altındaki baklayı çıkarmaya çağırdı.

NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün canlı yayın konuğu olan Baykal şunları söyledi:

ŞARTLAR ONU DTP İLE BİR ARAYA GETİRMEYE ZORLADI

"PKK ile arasına mesafe koymadığı sürece DTP ile temas kurmayacağını ifade etmişti. Bunu temel siyasi ilke olarak ortaya koymuştu. Şimdi o ilkesini koruyamıyor.

Şartlar onu DTP ile bir araya gelmeye zorladı. Görüşmeler daha gündeme gelmeden önce Kandil, görüşmelerin kimlerle yapılabileceğini söylemişti. Ve onların arasında DTP de vardı. Kendisi de vardı, PKK da vardı, İmralı da vardı. Bunların arasında ayrım olmayacağı ifade edilmişti. Aynı şeyi İmralı da söylüyordu. Bunların her biriyle görüşülebilir diye..

MUHATAP KUŞKU YOK PKK'DIR

Şimdi bu görüşme yapılıyor. Görüşmenin muhatabı hiç kuşku yok PKK'dır. PKK'nın çeşitli biçimlerde yansımasıdır. Bunu saklayarak gerçeği örtbas ederek bir yere varmak mümkün değildir. Şimdi bunlar arasında mahiyet farkı var mı? Yani Kandil ile yapılsa İmralı yapılmamış mı olacak?

İmralı devre dışında kı bırakılmış olacak? Kandil ile müzakere yapılsa. Bu randevularla kapalı kapılar arkasında konuşulabilir olmaktan çıkmıştır bu iş.Artık konuyu netleştirmeye ihtiyaç vardır. Neyi konuşacağımızı önceden bilmemiz lazım. Artık konuşma zamanı gelmiştir.

Artık Başbakanın ya da hükümet adına yetkili kişilerin dillerinin altındaki baklayı çıkarmaları lazımdır."

MHP: TÜRKİYE TERÖRLE MÜCADELEDEN VAZGEÇTİ, MÜZAKERE DÖNEMİNE GİRDİ

[PAGE]

Başbakan Erdoğan ile DTP Genel Başkanı Ahmet Türk arasındaki kritik buluşmaya bir tepki de MHP'den geldi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, şöyle konuştu:

DEMEK Kİ ARADA BİRİLERİ VAR

"Tipik bir Tayyip Erdoğan klasiği. Davos'ta one minute dedi yarım saat sonra özür diledi. Demek ki arada bu görüşmenin yapılmasını isteyen birileri var. Demek ki Türkiye terörle mücadeleden vazgeçmiş müzakere dönemine geçmiş.

MÜCADELE DÖNEMİ BİTMİŞ, MÜZAKERE DÖNEMİ BAŞLAMIŞTIR

Bu yaklaşım tarzı milletimizi aptal yerine koymaktır. PKK ve Öcalan'ın temsilcileriyle görüşeceğiz diyor. Bu açıklama terörle mücadele dönemini kapatmış olduğunun itirafıdır. İkisi arasındaki görüşmeye dair bir değerlendirme yapmayı uygun görmüyorum.

Sayın Genel Başkan PKK ile görüşmeyi bırakın denmesinden niye ranatsız oluyor, millete ayrımcılık yapmayın, bu milletin manevi değerlerini aşındırmayın dememizden niye rahatsız oluyor.

Beraber yürüdük bu yollarda deyip DTP ile yürüsünler... Başbakanın bu yaklaşımı ırkçı ve kabileci bir yaklaşım. Milletimiz daha yüksek değerlerde buluşmuştur. Başbakan bunu anlamalıdır."

GÖRÜŞMEDEN FOTOĞRAFLAR

[PAGE]

[PAGE]

 

[PAGE]

 

[PAGE]

 

[PAGE]

[PAGE]