BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

İbrahim Kalın açıkladı! Kara operasyonu olacak mı?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye'ye kara operasyonu ihtimali üzerinden 'Türkiye savaşa girecek' iddialarına cevap verdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı bir televizyon kanalının canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Kalın, NTV canlı yayınında Suriye'de bir kara operasyonuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

KOALİSYON EYLEM PLANI DEĞERLENDİRİLİR

 'Türkiye savaşa girecek mi' iddiaları sorulan Kalın, "Koalisyonun ortaya koyacağı bir eylem planı olursa bununla ilgili bu değerlendirilir. Şu anda çok somutlaşmış, yarın hemen böyle bir operasyon hayata geçirilecek, böyle bir şey henüz söz konusu değil. Önce Münih Anlaşması çerçevesinde çatışmaların durdurulması lazım. O tabloyu net bir şekilde gördükten sonra diğer alternatifler üzerinde net konuşabiliriz" dedi.

"HAVADAN BOMBALAMAK TEK BAŞINA YETERLİ OLMAZ"

Suriye'de bir kara operasyonunun gündemde olup olamadığı sorusu için Sözcü Kalın, "Sayın Cumhurbaşkanımız birçok kere şunu ifade etti. Havadan bombalamakla olmaz. Tek başına bu yeterli olmaz ve yaşananlar da bunun ne kadar doğru olduğunu gösteriyor aslında yakın zamanda. Tabi biz 'Peki karadan ne yapılmalı?' sorusuna da açık, net bir cevap verdik. Bizim dediğimiz, 'Türk askeri Suriye'ye girsin, Amerikan askeri veya Suudi askeri girsin karadan, operasyon, oralar işgal edilsin' böyle bir şey biz hiçbir zaman söylemedik'. Orada zaten hem rejime karşı hem DAİŞ'e karşı savaşan Suriyeli muhalifler var" ifadelerini kullandı.

"RUSLAR DEVREYE GİRİNCE BU İŞ DAHA DA ZORA GİRMİŞ OLDU"

Türkiye'nin havadan güvenlik sağlanması durumunda muhaliflere destek için bir koridor açılması fikrine sıcak bakıp bakmadığı sorulan Kalın, "Hayır, şimdi bize Amerikalıların söylediği, 'No fly zone' yani uçuşa yasak bölgenin bir takım komplikasyonları var ki bunu geçen sene Ruslar bombardımanlara başlamadan önce söylüyorlardı.

O zaman Rus hava hakimiyeti de yoktu bölgede. 'Nedir bu komplikasyonlar?' dediğimizde, 'Bunu kim uygulayacak, nasıl yapacağız?' gibi. Tabi o zaman Ruslar devreye girince bu iş daha da zora girmiş oldu" diye konuştu.

ULUSAL GÜVENLİĞİMİZİN GEREKTİRDİĞİ TEDBİRLERİ ALIRIZ

ABD'nin 'bölgedeki topçu ateşine son verme' çağrısı ve Türkiye'nin bu çağrıya yönelik cevabı sorulan Kalın, açıklamalarını şöyle sürdürdü:  TSK, angajman kuralları içerisinde karşılık veriyor. Bu konuda herhangi bir geri adım söz konusu değil. Biz ulusal güvenliğimizin gerektirdiği tedbirleri orada alırız. Bundan sonra da almaya devam ederiz.

SURİYE KÜRTLERİYLE SORUNUMUZ YOK

Biz burada herhangi bir grubu hedef alıyor değiliz. Hele ki bunu Suriye Kürtlerine karşı bir hamle gibi lanse etmeye çalışanlar var. Bir kere bu asla kabul edilemez. Yani bizim oradaki temel sorunumuz, oradaki YPG gibi terör örgütleridir. Suriye Kürtleriyle bir sorunumuz yok. Olsaydı Cumhurbaşkanımız 2011'de Suriye Kürtlerinin kimlik meselesini, siyasi haklarının tanınması meselesini gündeme getirmezdi.

"BİZİM TEMEL SORUNUMUZ ORADAKİ YPG GİBİ TERÖR ÖRGÜTLERİDİR"

Bizim Suriye Kürtleriyle bir sorunumuz olsaydı, Kobani hadiseleri yaşanırken 200 bine yakın Kobaniliyi biz 3 gün içerisinde Türkiye'ye almazdık. Dolayısıyla bu PYD, YPG, PKK çevrelerinin yürüttüğü ideolojik bir propaganda. Tabi batı basın kuruluşlarının bu propagandayı satın alıp, oradan Türkiye üzerine yüklenmeleri de hakikaten ayrı bir ahlaki sorun"