BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,68
ALTIN 2.411,45
HABER /  GÜNCEL

Economist'ten olay Türkiye ve Suriye analizi

İngiliz Economist dergisi, Suriye'den gelen son haberlere ilişkin bir analiz yayımladı. Analizde yanlış politikalar nedeniyle ABD Başkanı Obama'nın gideceğini, Suriye Devlet Başkanı Esad'ın ise kalacağını belirtti.

Abone ol

Suriye rejimine hava saldırılarıyla destek veren Rusya’nın ABD karşısında etkili bir politika uyguladığını belirten Economist, “Esad’ın gitmesini isteyen Obama gidecek Esad kalacak” tespitinde bulundu.

Yazıda "Obama’nın Suriye politikası içler acısı durumda. Görünen o ki, Obama giderken Esad hala kalacak. Fakat savaş bitmeyecek. Aksine savaş daha kötüye gidecek bir aşamaya girdi.” ifadesi yer aldı.

"TÜRKİYE GİRDABA KAPILIYOR"

Dergi, Suriye’nin kuzeyinde Kürtlere top atışlarıyla müdahale eden Türkiye’ninse gitgide ‘girdaba kaldığını’ yazıp, Rusya ile savaş riskinin ciddiyetini koruduğunu kaydetti.

“En alarm verici olanı ise Türkiye ile Rusya arasındaki savaş riski. Kasım’da Türkiye bir Rus uçağını düşürdü Rusya şimdi intikam almak ve öfkesi burnunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO’daki müttefikleriyle arasını açacak bir fırsat yakalamak istiyor. Suriye savaşı Batı için giderek daha fazla tehlike arz ediyor: Uçaksavar füzelerinin yayılması, cihatçıların bunları Batı uçaklarına karşı kullanması, Lübnan ve Ürdün gibi ülkelerin zayıflaması, yeni bir göç dalgasının Avrupa’yı istikrarsızlaştırması, NATO’nun Rusya’yla savaşa girmesi, Putin’in Batı’ya başka yerlerde meydan okuması ve başka yerlerdeki otokratlara ilham vermesi.”

"SAVAŞ DAHA KÖTÜYE GİDECEK BİR AŞAMAYA GİRDİ"

Türkiye'nin Suriye politikasına da değinilen yazıda, savaşın içinde Türkiye’nin de olduğu bölge ülkeleri arasında bir vekalet savaşı doğurduğuna dikkat çekildi. Yazıda şu ifadeler yer aldı.

“Mülteciler yine Türkiye sınırlarına yığıldı. Ama birçoğu orada bekleyecek. Ateşkesler, insani yardım ve siyasi çözüm üzerinde yapılan diplomasi dansında koşulları artık Rusya belirliyor. Büyük ölçüde Amerika’nın 1990’larda Balkan Savaşları’na müdahalesinden sonra olduğu gibi. Obama’nın Suriye politikası içler acısı durumda. Görünen o ki, Obama giderken Esad hala kalacak. Fakat savaş bitmeyecek. Aksine savaş daha kötüye gidecek bir aşamaya girdi.

Türkiye giderek daha fazla girdaba kapılıyor. Sistematik olarak Suriyeli Kürtleri top ateşine tutuyor. Ama Kürtler, IŞİD’e karşı mücadelede Amerika’nın en iyi müttefikleri oldular. Ve yakın bir zaman önce Rusya’ya ve Esad’ın tarafına kaydılar. Suudi Arabistan, Türklere destek için uçak gönderdi. Riyad, Mısır, Fas ve Pakistan gibi müttefikleriyle ortak tatbikat planladı”

YPG