BIST 10.267
DOLAR 32,30
EURO 34,82
ALTIN 2.414,36
HABER /  GÜNCEL

Hz. Ömer ve altı arkadaşı Kıbrıs'ta

Kıbrıs'ın fethi için altı silah arkadaşıyla adaya çıkan Hz. Ömer'in türbesi Girne'de turistlerin ilgi odağı oldu.

Abone ol

İslamiyetin doğuşunun ardından, Müslümanların Kıbrıs'ı fethi için, altı silah aradaşıyla keşif yapmak üzere, miladi 647-649'da Kıbrıs'a çıkarak şehit olan Hz. Ömer ve altı arkadaşı, şehitlikleri ile adaya ilk İslam mührünü vuranlardan.

Fetih için gelip altı arkadaşıyla Kıbrıs'ta şehit olan Hz. Ömer ve arkadaşlarının türbesi, Girne'ye bağlı Çatalköy'de deniz kenarında bulunuyor. Bakımsız olduğu gözlenen türbeyi, turistler de ziyaret ediyor.

HALİFE ÖMER İLE KARIŞTIRILMASIN

KKTC Din İşleri Başkanı Doç. Dr. Talip Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hz. Ömer'in, Halife Hz. Ömer'le karıştırılmaması gerektiğine işaret ederek, Girne'de türbesi olan Hz Ömer'in Müslüman bir savaşçı ve Ada'ya geliş tarihiyle ilgili çeşitli rivayetler olduğunu söyledi.

Müslümanların, Hz. Muhammed (SAV)'in Kıbrıs ile ilgili müjdesi nedeniyle Kıbrıs'a ilgi duyduğunu anlatan Atalay, Hz Ömer ve arkadaşlarının keşif yapmak üzere Kıbrıs'a geldiğini ve şehit olduğunu kaydetti.

Tüm rivayetlerin ortak yanının, Müslümanlığının, daha ilk dönemlerinde Kıbrıs'a ulaştığını ve İslamiyetin Kıbrıs'ta yayılması için çaba gösterildiğini orta koyduğunu vurgulayan Atalay, ''Hz. Ömer Türbesi'nin önemi öncelikle bu kısımla ilgili'' dedi.

MÜSLÜMANLAR İÇİN ÖNEMİ

Hz. Ömer ve arkadaşlarının, Kıbrıs'ın kuzeyinde tespit edilebilen ilk şehitlerden olduğunu ifade eden Talip Atalay, söz konusu 7 kişinin Müslümanlar için öneminin, Peygamber efendimizi görmüş olmaları veya görenleri görmüş olmaları; İslamiyeti yaymak için Kıbrıs'a gelmeleri ve Kıbrıs'ın ilk Müslümanlarından olması olduğunu kaydetti.

Atalay, ''Bunlar bizim açımızdan önemli şeyler. Kıbrıs'ta Müslümanların kendilerini buraya ait kılmaları ve buranın da Müslümanlara ait olmasını gösteren en önemli veriler her zaman olduğu gibi şehitlerdir, bu tip türbe ve tekkelerdir. Hz. Ömer Tekkesi de bu bağlamda bizim için en önemli tekkelerin başında geliyor'' dedi.

Şimdiki türbenin ilk dönemlerde yapılan türbe olmadığını, 1571'den sonra yerin tespit edilerek, bugünkü konumuna benzer, türbe ve mescit yapıldığını ve türbenin çeşitli dönemlerde bakımdan geçtiğini anlatan Atalay, türbenin günümüzdeki halinin bakımsız olduğunu ve restore edilmesinin düşünüldüğünü söyledi.

Atalay, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti'nin katkıları ile çevre düzenlemesi ve restorasyonuna yönelik bir projenin hazırlandığını kaydetti.

Türbenin, hurafelerden de uzak bir şekilde ziyaret edilmesini sağlamayı umduklarını ifade eden Atalay, bu tip yerlerde insanların duygularının istismar edilmesinden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Hz. Ömer Türbesi'nin girişindeki tabelada, türbeyle ilgili verilen bilgide Halife Hz. Ömer olmadığı vurgulanarak, şu bilgiler aktarılıyor:

ASHABI KİRAM MAĞARASI

Hazreti Osman Radyallahu Anh zamanında Miladi 647-649 (Hicri 28) yılında Kıbrıs adasına cihada gelen ve adayı fethedip 400 yıl kira alan İslam mücahitleri, şehit düşen komutanı Hazreti Ömer ve altı silah arkadaşını mağaraya defnedip Kıbrıs adasına ilk İslam mührünü vurdular. Bilahare mağara yanına mescit inşa edip ikinci İslam mührünü vurdular.

Şehitler 1571 yılına kadar bu mağarada kaldılar. Mağara deniz etkisi ile küçüldüğü için Kıbrıs'ı fetheden Osmanlı mücahitleri, şehitleri mescit içindeki makama nakletme çalışması başlattılar. Şehitleri hiç çürümemiş ve bozulmamış bir şekilde bugünkü makama naklettiler. Hepsi peygamberimiz (SAV) efendimizi gören, sohbetinde bulunanlardır. Yani Ashabı Kiram'dır. Altısının adı gayrı muayyen (bilinmiyor) olup komutanlarının adı Ömer'dir. Halife Hz. Ömer Faruk (R.A.) değildir. Hz. Ömer (R.A.) Peygamberimizin (SAV) yanında Mekke şehrindedir.''