BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.399,36
HABER /  GÜNCEL

Nikaragua'da seçim ardından gerginlik

Ortega'nın lideri olduğu Sandinistaların kazandığı seçimlere hile karıştığı iddiaları muhalefet, Ortega yanlıları ve polisi karşı karşıya getirdi.

Abone ol

Nikaragua'da Daniel Ortega'nın üçüncü dönem zaferiyle sonuçlanan pazar günkü seçimler ardından gerilim yükseldi.

Ülkenin kuzey bölgelerinde seçime hile karıştığı iddiasıyla ayaklanan muhalefet yanlılarıyla polis arasında yaşanan çatışmada en az 4 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Ortega'nın lideri olduğu Sandinista Partisi'nin oyların yüzde 63'ünü topladığı seçimler, yüzde 31'le ikinci parti durumunda olan Liberal Bağımsız Parti tarafından "hileli" ilan edilmişti.

Ana muhalefet partisi başkanı Fabio Gadea'nın eleştirileri, seçimleri Avrupa Birliği adına izleyen denetçiler tarafından da dile getirildi.

AB ekibinden Luis Yanez-Barnuevo, Sandinistaların seçim zaferinin temiz ve şeffaf bir şekilde gerçekleştiğini söylemenin mümkün olmadığını belirtti.

Seçimi kazanan başkan Ortega ise siyasi rakiplerinden sonuçlara saygı göstermelerini istedi.

4 ölü, 46 yaralı

Çatışmaların en şiddetli yaşandığı iki yerleşim bölgesi olan San Jose de Cusmapa'da üç muhalefet destekçisi, Siuna'da ise bir Sandinista taraftarı hayatını kaybetti.

Başkent Managua'da da polis ve göstericiler arasında çatışmalar yaşandığı bildirildi.

Olaylarda kırk altı güvenlik görevlisinin yaralandığı açıklandı.

Ortega liderliğindeki Sandinista hareketi 1979 yılında Somoza diktatörlüğünü devirmiş ve sonraki 11 yıl boyunca ülkeyi yönetmişti.

Ortega 2006 yılında iktidara geri döndü ve yüksek mahkemenin iki dönem üst üste başkanlık yapmayı engelleyen yasayı kaldırması ardından bu seneki seçimlerde aday olabildi.