BIST 9.541
DOLAR 32,50
EURO 34,82
ALTIN 2.489,89
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Hz. Mevlânâ’yı anlamanın kapıları aralanıyor

Sûfîliğin Zirvesi: Hz. Mevlânâ’yı Anlamak Nefes Yayınevi’nden çıktı. Osman Nuri Küçük, kitapta Hz. Mevlânâ’yı anlama kapılarını aralıyor…

Abone ol

Nefes Yayınevi’nden çıkan Osman Nuri Küçük imzalı Sûfîliğin Zirvesi: Hz. Mevlânâ’yı Anlamak kitabında Hz. Mevlânâ’yı anlamanın kapıları aralanıyor.

Hz. Mevlânâ eserlerinde hakikate dair manalardan bahsetmektedir, fakat pratikte bu metinler bağlamından ve bulunduğu zamandan kopartılarak bambaşka anlamlarda ve mecralarda kullanılabilmektedir.

Mevlânâ’nın İslâmî arka planından soyutlanarak değerlendirilmesinin, onun düşünceleriyle ilgili temel bir çarpıtma örneği olduğu gerçeği, günümüzde artık gerek akademik gerek popüler çalışmalarda vurgulanan bir husus haline gelmiştir. Çoğu okur; temel kimliğini İslâm kültüründen soyutlayıp Mevlânâ’yı dinler üstü ruhsal bir guru, mistik bir şâir, şamanist bir dansçı, yeni bir din kurucusu, hümanist bir düşünür şeklinde tanımlamanın, yorumcunun zihnindeki Mevlânâ figüründen öte bir gerçeklik taşımadığının farkındadır.

Küçük, Nefes Yayınevi’nden çıkan Sûfîliğin Zirvesi: Hz. Mevlânâ’yı Anlamak adlı çalışmasında Mevlânâ’nın sûfî bir düşünür olmasından kaynaklanan ve Mesnevî’deki üslubu itibariyle karşılaşılan anlama sorunları ve onu etkileyen şahsiyetler üzerinden konu ele alınmıştır.

OSMAN NURİ KÜÇÜK KİMDİR?


1976 yılında Erzurum’da doğdu. Bilgisayar Teknik Lisesi mezunudur (1993). Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu (1998). Üniversite öğrenimi esnasında başladığı hafızlığını lisans döneminde tamamladı. Lisans öğrenimi esnasında klasik Osmanlı usulünde takip edilen eserleri okudu. 2001’de Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne araştırma görevlisi olarak atandı. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisansını tamamladı (2001). MEB bursuyla, sahasına dair araştırmalarda bulunmak üzere Mısır’daki Kahire ve Amerikan üniversitelerinde bulundu (2004). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tasavvuf Anabilim Dalı’nda “Mevlânâ’da Benlik Dönüşümü: Sülûk” adlı teziyle doktorasını tamamladı (2007). 2011 yılında tasavvuf alanında Doçent oldu. Alanıyla ilgili araştırmalarda bulunmak üzere bir yıl süreyle ABD North Carolina Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak bulundu (2013). 2016’ya kadar Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Tasavvuf Anabilim Dalı Başkanı olarak Doçent kadrosunda görev yaptı. Aynı zamanda Erciyes Üniversitesi’ne bağlı Dâvûd el-Kayserî Tasavvuf Araştırmaları Merkezi müdürlüğünü yürüttü.

Halen Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nde öğretim üyesi olan Küçük’ün tasavvuf düşüncesi, Mevlânâ ve Muhyiddin İbnü’l-Arabî üzerine yayınlanmış makale ve kitapları bulunmaktadır.