BIST 9.503
DOLAR 32,49
EURO 34,74
ALTIN 2.493,92
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Şems ile Mevlana'nın ilişkisini kimse böyle yazmamıştı

Prof. Dr. Hülya Küçük’ün “Uzatılmış Yol” isimli eseri Nefes Yayınevi’nden çıktı.

Abone ol

Prof. Dr. Hülya Küçük’ün Nefes Yayınevi’nden çıkan “Uzatılmış Yol” isimli çalışmasında Şems’in dile getirdiği sırlar, Hz. Mevlânâ’nın İslâm dışındaki dinlerin sâliklerine yaklaşımı ve hoşgörüsü, onları İslâm’a çekme gayesi, Mevlevîliğin Sultan Veled kolu ve ilk dönem Mevlevîliğinde tasavvuf eğitimi gibi konular ele alınmaktadır.

Prof. Dr. Hülya Küçük Nefes Yayınevi’nden çıkan eserinde, ayrıca, tasavvuf tarihinde ilham veren ve hâlleriyle etkileyen hanım halîfe ve şeyhler, İbnü’l-Arabî’nin aile ve ilim çevresindeki kadınlar, İbnü’l-Arabî’nin kadın şârihesi Sittü Acem, Türkiye’de kadın velîler ve türbeleri gibi konular yer almaktadır.

Yazar eserin birinci bölümünde henuz kimsenin dokunmadığı yeni bulgular ve yeni bir bakış acısı ile Mevlana Celaleddin er-Rumi, Şems-i Tebrizi, Sultan Veled ve Mevlevilik’le ilgili makaleler sunmaktadır. İkinci bölüm, “Kadın ve Tasavvuf: Sûfî Mürşideler” üzerine makaleler içermektedir.


Prof. Dr. Hülya Küçük Kimdir?


1961 Erzurum doğumlu olan Hülya Küçük, 1983 yılında Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden (Erzurum) mezun oldu. 1994’de Leiden Üniversitesi İslamoloji Bölümünden M.A. (Yüksek Lisans) diploması aldı. 1995 yılında yine Leiden Üniversitesi, Turkoloji Bölümünde (Hollanda) başladığı doktorasını 2001 de tamamladı. Şu an N.E. Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde (Konya) Profesör olarak görev yapmakta olan Hülya Küçük’ün, tasavvuf tarihi ve 1918-1930 arası Türk tarihiyle ilgili araştırmaları mevcuttur.  The Roles of the Bektāshīs in Turkey’s National Struggle, (Leiden, 2002: Brill; Kurtuluş Savaşında Bektaşiler, (İstanbul, 2003: Kitap); Sultân Veled ve Maarif’i, (İstanbul, 2005: Konya Büyükşehir Belediyesi) ; Ana Hatlarıyla Tasavvuf Tarihine Giriş, Gözden geçirilmiş ve Genişletilmiş 4. baskı (İstanbul, 2015: Ensar); Tasavvufa Giriş, 2. Baskı  (İstanbul, 2015: Ensar/DEM), Küpten Sızan Sırlar İntihaname-i Sultan Veled (İstanbul, 2010: Ataç) veya 2. baskısındaki adıyla: Tercüme-i İntihaname-i Sultan Veled, Trc. İ.H. Eroğlu, Haz. Hülya Küçük (Konya, 2012: Aybil), ve Tasavvuf ve Tıb. Selim Kalbin Fizyolojisi (Z.A. Yegin,’le birlikte, yayınlanmak üzere) adlı kitapları yanında birçok yurtiçi-yurtdışı tebliğ ve makaleleri mevcuttur. Evli olan Hülya Küçük, Arapça, İngilizce, Flemenkçe ve orta derecede Farsça bilmektedir.