BIST 9.916
DOLAR 32,54
EURO 34,85
ALTIN 2.446,91
HABER /  DÜNYA

Hüsnü Mübarek'in cezası belli oldu

Mısır eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Karar idam bekleyenleri öfkelendirdi.

Abone ol

Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Mısır'daki protesto gösterileri sırasında protestocuların öldürülmesine suç ortaklığı ettiği gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mübarek ile aynı davada yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanan iki oğlu hakkındaysa beraat kararı verildi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

MUHALİFLER İKİYE BÖLÜNDÜ

Kararın okunmasının ardından muhalifler ikiye bölündü. Mübarek'e verilen ömür boyu hapis cezasına memnun olmayan muhalifler, Tahrir Meydanı'na ineceklerini belirterek, mahkeme kararının taraflı olduğunu öne sürüyor. Muhalifler arasında yer alan bir grup ise karardan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

ÜST MAHKEMEYE İTİRAZ EDİLECEK

AA muhabirinin muhalif kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Tahrir meydanında ölen protestocuların avukatları bir üst mahkemeye başvurarak karara itiraz edecek.

MAHKEME ÖNÜNDE ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENDİ

Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, protesto gösterilerindeki ölümlere suç ortaklığı etmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasını ardından mahkeme önünde Mübarek karşıtları ile destekçileri arasında çatışma yaşandı. Polisler sayıları daha az olan Mübarek destekçilerini bölgeden uzaklaştırırken Mübarek'in idam edilmemesine kızan Mübarek karşıtları mahkeme önünde polis ile çatışıyor. Alandan geçen bir sivil polis aracını durduran göstericiler araca zarar verdi. Polisler aracı terk ederek kaçarken, duruma asker müdahale etti. Göstericilerin bir kısmı askerlerden kaçarken bir kısmı da aracı ve askerleri taş yağmuruna tuttu.

SAVCI İDAM İSTEMİŞTİ

Görevini bıraktıktan sonra bir süre Şarm El Şeyh'te tedavi gören Mübarek, halkın yoğun gösterilerinden dolayı ev hapsine alınmış ve tedavisine bir süre Şarm El Şeyh'te devam edildikten sonra Kahire'ye nakledilmişti.

Mübarek ve oğulları ile ilgili mahkeme süreci 2011 yılının Ağustos ayında başladı. Kahire Ağır Ceza Mahkemesi bu süre içerisinde iddianamede yer alan suçlamaları aydınlatmaya çalıştı.

İddianameyi hazırlayan savcı, eski cumhurbaşkanı için idam cezası talep etmişti.

Mübarek yanlıları ve karşıtı göstericiler arasında çıkan çatışmaları dağıtmak amacıyla göz yaşartıcı gaz kullanan polis, sayıları daha az olan Mübarek yanlılarının mahkeme binasının önünden ayrılmasını sağlamaya çalışıyor