BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,97
ALTIN 2.449,87
HABER /  GÜNCEL

Hüsnü Mübarek ömür boyu hapse mahkum oldu

Kahire'nin dışındaki bir mahkemede görülen dava sonunda hakim, 'Mısır halkının Mübarek'in yönetimi altında 30 yıl boyunca karanlıkta yaşadığını' söyledi. Karar protestolarda öldürülenlerin yakınlarıca sevinçle karşılandı.

Abone ol

Mısır'da, Arap Baharı olarak adlandırılan ayaklanmalar sonunda geçen yıl koltuğundan uzaklaştırılan eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Kahire'nin dışındaki eski polis akademisi binasında görülen davada, Hüsnü Mübarek, göstericilerin öldürülmesinden sorumlu tutuldu.

Gösteriler sırasında 850 kişi ölmüştü. 84 yaşındaki Mübarek'in yargılanması 10 ay sürdü. Kararın açıklanması sonrasında mahkeme salonunda bağrışmalar oldu ve arbede çıktı. Mahkeme yargıcı salonda çıkan olaylar üzerine oturuma ara verdi.

Mısır'ın eski içişleri bakanı Habib el-Adli de protesto eylemleri sırasında göstericilerin öldürülmesiyle ilişkili olarak ömür boyu hapse mahkum edildi.

Muhabirler bazı kimselerin, Adli'nin üst düzeydeki dört yardımcısının beraat etmesine öfkeli tepki gösterdiklerini aktarıyor.

BBC muhabiri Yolande Knell, Mübarek'in ömür boyu hapse çarptırılmasının, mahkeme binasının dışında, geçen yılki protestolar sırasında öldürülenlerin yakınları tarafından tezahüratla karşılandığını, havai fişekleri atıldığını bildiriyor.

Mahkeme dışındaki sevinçli tepki, eski içişleri bakanının yardımcılarının beraat ettiğinin öğrenilmesi üzerine öfkeye dönüştü. Karar Süveyş'te de protestolara yol açtı.

'30 yıllık karanlık'

Mısır'ı 30 yıl boyunca yöneten Mübarek, Arap Baharı'nın sonucunda yargı önüne çıkarılan ilk devlet başkanı oldu.

Mübarek'in 850 dolayında protestocunun öldürülmesi dolayısıyla, idam cezasına da çarptırılması da söz konusuydu. Davayı takip edenler arasında soruşturmanın, iddianamenin ve duruşmaların hatalarla dolu olduğunu düşünenler bulunuyor.

Görgü tanıkları, polise canlı mermi kullanması talimatı verildiği yolundaki ifadelerini geri çekmişti.

Yargıç Ahmet Refat, davanın adil bir şekilde yürütüldüğünü; "Mısır halkının Mübarek liderliğinde 30 yıl boyunca karanlıkta yaşadığını" söyledi ve "ülke evlatlarının özgürlük ve adalet için, barışçı bir şekilde ayağa kalktığını" söyledi.

Yargıç Refat, Mübarek ve Adli'nin, güvenlik güçlerinin silahsız göstericilere karşı ölümcül bir kuvvet kullanmasını engelleyemediklerini kaydetti.

Mısır devlet televizyonu Mübarek'in Kahire yakınlarındaki Tora hapishanesinin hastanesine sevkedileceğini bildirdi.

Eski cumhurbaşkanı Mübarek ve oğulları Cemal ile Ala, ayrıca görülen yolsuzluk suçlamasından beraat ettiler.

Cemal ve Ala Mübarek kardeşler, beraat kararına rağmen gözaltına tutulmaya devam edecekler.