BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.472,97
HABER /  MEDYA

Hürriyet yazarı Başbakan'ı rakamlarla tekzip etti!

Hürriyet yazarı Sedat Ergin "Kamuoyunda basın özgürlüğü algısı" başlıklı yazıda Başbakan ve hükümetini rakamlarla tekzip etti...

Abone ol

GAZETECİLER.COM
Ulusal ve uluslararası alanda AKP hükümetinin en çok eleştiri aldığı başlıklardan olan basın özgürlüğü tartışması devam ediyor.

Başbakan Erdoğan'ın eleştirileri red etmesi ve Türkiye'de basın özgürlüğü ile ilgili bir sorun olmadığını iddia etmesi üzerine konuyu köşesine taşıyan yazarı Sedat Ergin, Erdoğan'ı rakamlarla tekzip etti. Önemli bazı anket çalışmalarında çıkan sonuçları paylaşan Ergin, basın özgürlüğü konusunda toplumda oluşan algıyı ve Başbakan'ın söylemi arasındaki uçuruma

İşte Ergin'in yazısındaki ilgili bölüm:

İlk olarak başvuracağımız çalışma Metropoll şirketinin “Ağustos 2013, Türkiye’nin Nabzı” anketi. 14-20 Ağustos tarihleri arasında 31 ilde 1215 kişiyle telefon konuşması yoluyla gerçekleştirilen anketin hata payı 2.8 aralığında. Ankette “Hükümetin TV ve gazetelere müdahale ettiğini düşünüyor musunuz” sorusu yöneltilmiş ve şu yanıtlar alınmış:
Evet, düşünüyorum: Yüzde 55.8
Hayır, düşünmüyorum: Yüzde 37.1
Fikrim yok/Cevap yok: Yüzde 7.1
Deneklerin Haziran 2011 seçiminde oy verdikleri partiye göre dağılımına bakıldığında, AK Partili deneklerin yüzde 37.4’ünün basına müdahale olduğu yolunda görüş belirtmiş olması dikkat çekiyor. “Hayır” diyen AK Partili deneklerin oranı yüzde 55.1’dir. Bu kesimden yüzde 7.5’i fikri olmadığını beyan etmiş ya da yanıt vermemiştir.
Basına müdahale olduğunu düşünenler CHP’ye oy veren deneklerde yüzde 85.4’e, MHP’de yüzde 70.0’a, BDP’de ise yüzde 66.2’ye çıkmaktadır. Burada kuşkusuz en anlamlı sonuç, AK Partili deneklerin üçte birinden de fazlasının (yüzde 37.1) hükümetin basına müdahalesi olduğunu düşünüyor olmasıdır.
      
* * *

Metropoll, daha önceki araştırmalarında da benzer sorulara yanıt aramış. Örneğin Mart 2011’de yapılan araştırmada yöneltilen “Sizce gazeteciler ve yazarlar görüşlerini çekinmeden özgürce ifade edebiliyorlar mı?” sorusuna yüzde 49.6 “Evet”, yüzde 43.0 “Hayır” yanıtını vermiş; yüzde 7.4 ise “Fikrim yok” demiş ya da soruyu yanıtsız bırakmış.
Nisan 2013’te yapılan ankette ise “Basın özgürlüğü ve gazeteci-yazarlar üzerinde baskının arttığını düşünüyor musunuz?” sorusuna verilen yanıtlar yüzde 54.6 “Evet” ve yüzde 33.0 “Hayır” çıkmış. Yüzde 12.3 “Fikrim yok” ya da “Cevapsız” kategorilerinde kalmış.
Aslında üç ayrı tarihte yapılan kamuoyu ölçümleri önemli ölçüde tutarlılık göstermekte, içerik olarak birbirine yakın sorulara verilen yanıtlar küçük artış oranları içinde bir yükseliş eğrisine işaret etmektedir.
       
Şimdi bu verileri bir başka kamuoyu araştırma şirketinin verileriyle değerlendirelim. Konsensüs şirketi, 2009-2012 döneminde her yıl aralık ayında yaptığı bir ankette “Türkiye’de basın-yayın organlarına baskı uygulanmakta mıdır?” sorusunu yöneltmiş. Toplam 1500 kişi ile telefonla yapılan anketin hata payı 2.45’tir.
Soruya verilen yanıtlar yıllar itibarıyla şu seyri izliyor: