BIST 10.046
DOLAR 32,50
EURO 34,74
ALTIN 2.408,00
HABER /  GÜNCEL

Humus'ta onlarca kişiyi kim öldürdü?

BBC muhabiri Paul Wood, BM'deki kritik Suriye oylaması sırasında Humus'ta yaşanan, onlarca kişinin öldüğü saldırının izini sürmek için gizlenerek şehre gitti.

Abone ol

Kendilerini Özgür Suriye Ordusu olarak adlandıran isyancılarla birlikte Suriye'yi dolaşıyorum.

Gece yarısı saat 3 sularında, Humus'un rejim muhalifi olan mahallelerinde kapsamlı bir bombardıman olduğunu duymuşlar.

Öğleden sonra şehre ulaştığımızda makineli tüfek sesleri ve sebebi tam olarak açıklanmayan patlamaları işitmek mümkündü.

Humus'ta muhaliflerin yaşadığı bölge tamamıyla izole edilmiş durumda. Bu yüzden eylemcilerin rehberliğinde hassas bir istikamet üzerinden buraya ulaşabildik.

Rehberlimiz topladıkları tıbbi malzemeyi ve Humus'un köylerinde bağışlanmış kanların doldurduğu torbaları söz konusu mahalleye ulaştırmaya çalışıyorlar.

Katliam mı değil mi?

Suriye hükümeti "katliam" iddialarının uydurma olduğunu, görüntülerdeki cesetlerin ise isyancılar tarafından kaçırılan insanlara ait olduğunu savunuyor. Muhalifler ise "katliam" iddiasında ısrarcılar.

Humus'ta bulunduğum mahallelerdeki tepkiler hükümeti işaret ediyor.

Yıkıntılardan cesetler çıkardıklarını, kendilerine tanklarla, otomatik silahlarla, yani yalnızca hükümetin sahip olduğu silahlarla saldırıldığını söylüyorlar.

Bu saldırılara karşılık olarak Özgür Suriye Ordusu da silah kullandı ancak bunlar hafif silahlardı. Özgür Suriye Ordusu da, ölümlere yalnızca hükümetin sebep olabileceğini söylüyor.

Dün akşamki saldırının hemen ardından, ölü sayıları bir hayli yüksek olarak belirtilmişti.

İlk anlarda 200 kişiden fazla ölüden bahsediliyordu ancak daha sonra bağımsız ve saygınlığı yüksek insan hakları örgütleri bölgede toplam 55 kişinin öldüğünü duyurdular.

Hasarın en fazla olduğu Halidiye mahallesinde yaşayanlar ise yıkıntılardan 100'den fazla ceset çıkardıklarını söylüyorlar.

Dolayısıyla gerçek rakam, bu iki sayının arasında olabilir.

Suriye genelinde ortaya çıkan tabloda hükümete bağlı güçlerin büyük şehirlerin merkezlerini ve ana yolları kontrol ettikleri, Özgür Suriye Ordusu'nun ise Humus gibi bazı şehirlerin belli bölgelerine ve kırsal bölgelere hâkim olduğu görülüyor.

Hafif silahlara sahip muhaliflerin hükümet güçlerinin ağır silahlarla saldırdıkları durumlarda karşılık veremedikleri anlaşılıyor.

Dün akşam olduğu gibi.

Sorumlu kim?

İddia edilen rakamların en azı bile gerçek ise, Suriye için korkunç bir gün yaşandığı söylenebilir.

Can kayıplarının sayısı kesinleştiğinde, kimin sorumlu olduğu sorusu gündeme gelecek.

Hükümet ve isyancıların bu konudaki iddiaları ise şimdiden çelişiyor.

Saldırının neden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Şam'a karşı kritik oylaması sırasında gerçekleştiği önemli bir soru.

Sebep belki de, Özgür Suriye Ordusu'nun hükümet güçlerini Humus'un bazı bölgelerinden, tamamıyla uzaklaştırmayı başarmış olmasıdır. Sanırım, bölgedeki ordu yetkilileri daha fazla bekleyeceklerini düşünmüş olabilirler.

Top yekün taaruz

Özgür Suriye Ordusu'ndan bana söylenenler, yaşananlar ardından "top yekün taaruz"ya geçileceği yönünde. Sanırım şiddetin artışına tanık olacağız.

Özgür Suriye Ordusu'nun saldırıları hâlihazırda gittikçe artmış durumda.

Cuma günü Humus yakınlarındaki bir askeri üsse düzenledikleri bir saldırıyı izleme şansımız oldu.

En az 60 milisin saldırısı sonucu üs ele geçirilemedi ancak saatlerce süren çatışma tam anlamıyla bir savaştı.

Suriye'deki sokak protestoları hala devam etse de bundan sonraki sürecin yükselen bir gerilla mücadelesine odaklanacağını tahmin ediyorum.