BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,92
ALTIN 2.438,45
HABER /  GÜNCEL

Hükümete 'PKK ne yapacak' Raporu

İstihbarata göre, demokratikleşme konusunda bir adım atılmaması halinde, PKK 10 ayrı eylem için hazırlanıyor

Abone ol

İNTERNET HABERKCK’nın, çekilmeyi durdurma kararı alması Ankara’da tedirginlik yarattı. Hükümet üyeleri, dün yaptıkları güvenlik zirvesinde, PKK’nın yeni dönemdeki eylem hazırlıklarını masaya yatırdı.

Taraf gazetesinin haberine göre zirvede, güvenlik birimleri tarafından hazırlanan süreçle ilgili son durumu anlatan rapor sunuldu. Söz konusu raporda, PKK’nın demokratikleşme konusunda adım atılmaması halinde 10 ayrı konuda eylem yapma kararı aldığı kaydedildi. Raporda, PKK’nın çözüm sürecinin sona ermesinin ardından yapmayı planladığı eylemler arasına, bölgedeki siyasi parti binalarının basılması ve milletvekillerin kaçırılması da yer aldı.

ÇEKİLME GEÇEN AY DURDU

Taraf ’ın ulaştığı istihbarat raporunda, KCK’nın çekilme sürecinin 1 Eylül’den itibaren durdurulmasına yönelik aldığı kararla ilgili ayrıntılı değerlendirmeler yer aldı. Raporda, çekilmenin 1 Eylül’de değil, Ağustos ayının ortasından itibaren durduğu kaydedildi. Rapora göre, bu süreçte çekildiği öne sürülen örgüt üyelerinin büyük kısmı Hakkâri bölgesinde konuşlandırıldı. Üyelerin bir kısmı da kırsaldan kentlere indi. Yaklaşık 600 kişi olduğu tahmin edilen çekilen örgüt üyelerinin büyük kısmı da, hasta ve yaşlı kişilerden oluştu.

KORUCULARA RÜŞVET

Raporda, örgütün çözüm sürecinde koruculuk sisteminin dağıtılması için büyük mücadele verdiği vurgulandı. Birçok korucunun işi bırakması için baskı altına alındığı, bazı koruculara da işi bırakmaları hâlinde “tazminat” ve yeni iş imkanları teklifleri yapıldığı kaydedildi. Raporda, “Korucular üzerinde baskı kurmak amacıyla ailelerine ve evlerine yönelik tehdit/keşif/hırsızlık faaliyetlerinin devam ettiği, bazı koruculara koruculuğu bırakmaları için örgüt mensupları tarafından para teklif edildiği görülmüştür” değerlendirmesine yer verildi.

YENİ SİLAH TEMİNİ

Çözüm sürecinde tartışma konusu olan PKK’nın silahları bırakması konusundaki değerlendirmeler de raporda yer aldı. Örgütün silah bırakma işlemini yerine getirmediği iddia edilen raporda, bu dönemde örgütün yeni silahlar temin etmesi eleştirildi. Raporda, “Ayın ortasından itibaren, başta Şırnak ve Hakkari olmak üzere bölge illerinde düzenledikleri korsan gösteriler esnasında sözkonusu silahlar ile güvenlik güçlerine saldırı düzenlenmiştir” denildi.

ÜÇ BÖLGEDE HAZIRLIK

KCK ve PKK’nın, çözüm sürecinin askıya alınması halinde uygulamaya koyacağı eylemlerle ilgili de bazı kararlar aldığı ortaya çıktı. İstihbarat birimleri bu kapsamda, örgütün 10 ayrı konuda eylem yapmaya hazırlandığını hükümet üyelerine bildirdi. Güvenlik zirvesinde de ağırlıklı olarak eylemlerle ilgili uyarılar ve alınması gereken önlemler masaya yatırıldı.

Örgüt, çözüm sürecinin tıkanması konusunda siyasetçileri sorumlu tutuyor. Ve yeni dönemde de ağırlıklı olarak, bölgedeki siyasi parti temsilcilerini ve milletvekilleri hedef alan eylemlerin yapılmasının planladığı tespit edildi. Bu çerçevede, özellikle örgütü eleştiren siyasetçiler için ek önlem alınması kararlaştırıldı. Çözüm sürecinin gidişatına göre, eylemlere başlama kararı alınacak. Şu anda bir eylem kararı alınmadı. Ancak önümüzdeki günlerde sürecin askıya alınması halinde, üç bölgede silahlı eylem yapılması planlanıyor. Bu bölgeler ise Diyarbakır Lice, Hakkari-Şırnak ve Van’dan oluşuyor. Ayrıca, örgütün son dönemde tartışma konusu olan örgüt üyelerine ait mezarlıklarla ilgili olarak da mayınlama çalışması yaptığı belirlendi. İstihbarat raporlarında, “Sözde şehitliklerin çevresine 50-60 kişilik ekipler yerleştirildi. Mayınlama çalışması yapıldı. Olası bir saldırı durumunda, mayınların patlatılması ve mezarlıkların korunması planlanıyor” ifadelerine yer verildi.

SURİYE'DEN TÜRKİYE'YE ÇAĞIRILACAK

PKK’nın çözüm sürecinin askıya alınması halinde hayata geçirmeyi planladığı 10 ayrı eylem şöyle:

» Yaklaşan yerel seçimler dikkate alınarak, partilerin bölge temsilcilerine yönelik tehdit ve şantaj girişimlerinde bulunulacak.

» Örgüt karşıtı açıklama yapan milletvekillerinin kaçırılmasına yönelik eylemler yapılacak.

» Diyarbakır Lice, Hakkari-Şırnak ve Van bölgelerinde silahlı eylem için keşif çalışmaları yapıldı. Devlet kurumlarına yönelik bu bölgelerde silahlı eylem yapılması planlanıyor.

» Kırsal alanda inşa edilen mezarlıkların çevresine mayın yerleştirilecek. Mezarlıklara yönelik olası bir saldırı halinde mayınlar patlatılacak.

» Vergilendirme kapsamında ekonomik hedeflere ulaşmak için yoğun çaba sarfedilecek. Örgüte destek vermeyen işletmelere yönelik yaptırımlar uygulanacak.

» Çözüm sürecinin askıya alınması ile birlikte eşzamanlı olarak birden fazla askeri birliğe saldırıda bulunulması planlandı.

» Çekilen örgüt mensupları Hakkari Şırnak hattında yoğunlaştı. Olası bir durumda çekilen örgüt üyeleri yeniden Türkiye’ye girecek.

» Bazı korucuların silahları çalınarak suçlarda kullanılacak.

» Suriye’de savaşan örgüt üyeleri olası bir saldırı durumunda Türkiye’ye çağrılacak.

» Molotoflu eylemler siyasal konjonktüre göre artırılacak.

4 KARARGAH KURULDU

İstihbarat birimleri, KCK ve PKK üst yönetiminde yapılan değişikliğin, alt kadrolara yansımaları konusunda da bilgi topladı. Buna göre, KCK yapılanmasındaki değişiklikler paralelinde silahlı birimler yeniden yapılandırıldı. Bu kapsamda, Halk Savunma Merkezi (NPG-Navenda Parastina Gel) oluşturuldu. Halk Savunma Merkezi’ne bağlı dört alt karargâh kuruldu. Bunlar, HPG Kuzey Kürdistan Karargâhı, HPG Medya Savunma Alanları Karargâhı, HPG Özel Kuvvetler Karargâhı ve HPG Apollo Akademiler Komutanlığı oldu. Ayrıca KCK Halk Savunma Komitesi ve HPG Ana Karargâh Komutanlığı, NPGHalk Savunma Merkezi Komutanlığı adı altında birleştirildi.

Değişikliklerin amacının Halk Savuma Alan Merkezi’nin silahlı güçler üzerindeki yerinin netleştirilmesi olduğu kaydedildi.


PKK bu 6 ilden hiç çekilmedi! İşte o rapor

İstihbarat birimlerince Başbakan'a sunulan rapora göre, PKK çekilme sürecinde bu 6 ili hiç terk etmedi. HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

pkk-sinir-dişi-çekilme.jpg