BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,00
HABER /  SEÇİM

Hükümet nasıl kurulacak kimler koalisyon yapacak?

Seçim sonuçları büyük ölçüde netleşirken, Ak Parti'nin tek başına iktidar olma şansı ortadan kalktı. Peki hükümet nasıl kurulacak? Kimler koalisyon yapacak?

Abone ol

Sandıkların büyük bir kısmı açılırken, Ak Parti'nin tek başına iktidar olamayacağı ortaya çıktı. Peki bundan sonra ne olacak, nasıl bir hükümet kurulacak?

2015 Genel Seçimleri büyük ölçüde netleşirken, Ak Parti yüzde 42 ve 255 milletvekiliyle tek başına iktidar olamıyor.

CHP yüzde 25 oy oranıyla 131 milletvekiline sahip oluyor. MHP yüzde 17 oy oranıyla 87, HDP yüzde 12 oy oranıyla 77 milletvekiline sahip oluyor.

AZINLIK HÜKÜMETİ

Ak Parti'nin seçim sonuçları netleştikten sonra muhtemel bir azınlık hükümeti kurması gündeme gelebilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümet kurma yetkisini Davutoğlu'na verdikten sonra kurulacak muhtemel azınlık hükümeti, gereken güvenoyunu almak için 276'ya ihtiyaç duymayabilir. Bu durumda Ak Parti istediği kanunları çıkarma konusunda diğer partilerle ittifak yapmak ya da uzlaşmak zorunda kalacak.

AK PARTİ - MHP KOALİSYONU

CHP, MHP ve HDP liderleri Ak Parti ile koalisyon yapmayacaklarını açıklamalarına rağmen, bu konuda görüşmeler yapılabilir. Davutoğlu'nun koalisyon yapmak için ilk kapısını çalacağı parti MHP olabilir. MHP'nin Ak Parti ile ittifak yapması durumunda 342 milletvekiline sahip olan güçlü bir hükümet olabilir. Ancak bu durumda Ak Parti'nin özellikle takip ettiği Çözüm Süreci gibi bir takım projeleri rafa kalkar.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, Ak Parti ile koalisyon ihtimalini değerlendirebileceğini söyledi.

AK PARTİ - CHP KOALİSYONU

MHP ile görüşmelerinde istediğini elde edememesi durumunda Ak Parti'nin kapısını çalacağı ikinci parti CHP olacaktır. CHP 131 milletvekili ile Ak Parti iktidarında önümli bakanlıklara sahip olacak, Kemal Kılıçdaroğlu Başbakan Yardımcısı olarak hükümette yer alacaktır.

Ancak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu seçim çalışmaları sırasında bu ihtimali kesin bir dille reddetmişti.

AK PARTİ - HDP KOALİSYONU

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Seni başkan yaptırmayacağız" çıkışına rağmen bir AK Parti- HDP koalisyonu olursa, çözüm sürecinde ciddi bir ivme sağlanır. Ancak bu koalisyon zayıf bir ihtimal olarak değerlendirilmektedir. Seçim başından beri üzerinde en çok spekülasyon yapılan bu ihtimal, HDP yöneticilerinin kesin dille reddettiği bir ihtimal olarak değerlendirilmektedir.

CHP - MHP - HDP KOALİSYONU

Ak Parti'nin hükümet kurma konusunda başarısız olması halinde gündeme gelebilecek bir ihtimaldir. Ancak MHP ve HDP'nin koalisyon yaptığı bir hükümetin uzun süreli olmayacağı değerlendirilebilir.

 hükümet-nasil-kurulacak-kimler-koalisyon-yapacak.png