BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.421,97
HABER /  GÜNCEL

Hükümet kriz için adım attı!

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ekonomik krizle ilgili arka arkaya bir takım yeni tedbirlerin geleceğini söyledi

Abone ol

Türkiye Halk Bankası'nın Eskişehir Anemon Otel'de düzenlediği ''Üreten Türkiye Buluşmaları'' konulu toplantıya konuşmacı olarak katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, dünyadaki ekonomik krizin Türkiye üzerindeki etkilerinden ve çözüm yollarından bahsetti ve işadamlarına hiç bir zaman karamsar olmamaları tavsiyesinde bulundu. Söz konusu küresel ekonomik krizin Türkiye'yi de olumsuz yönde etkilediğini belirten Bakan Unakıtan, bu durumun kendilerini de çok rahatsız ettiğini vurguladı.

Bakan Unakıtan, kriz ortamında ne tür tedbirlerin alınması gerektiği yönünde sürekli görüşme ve proje üretme içerisinde olduklarını kaydetti. Burada özel sektör ve bankalara da büyük işler düştüğünü dile getiren Unakıtan, şöyle konuştu: "Kimse kimseyi suçlamasın, bahane de bulmasın. El ele verip çalışacağız. İş dünyası olarak maliyeti nasıl düşürürüz ona bakacağız. Burada, özellikle hükümet, özel sektör, bankalar el ele verip çalışması gerekir. Bu şekilde hareket etmemiz bizim işimizi daha da kolaylaştıracak."

Kriz ortamında pazarın canlanması için bireysel kredilerden de istifade edilmesi gerektiğini, kendilerinin de krizi en hafif şekilde atlatmak için çalışmalar içerisinde olduklarının altını çizen Bakan Unakıtan, "Eğer bunu yaparsak, pazarımız canlanacak, harekete geçecek. Bakın dış pazara bir şey yapamıyoruz. Almanlarda talep düşmüş ben ne yapayım? Merkel düşünsün. Ben, buraya, ülkeme bakarım. Zaten her şeye bakıyoruz. Bunları Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda kararlaştırıyoruz, ele alıyoruz. Ekonomik krizle ilgili arka arkaya bir takım tedbirlerimiz gelecek." şeklinde konuştu.

Bankaları, iş adamlarına kredi vermeye davet eden Unakıtan, bu konunun takipçisi olduğunu, vermeyenleri ise ne yapacağını kendisinin çok iyi bildiğini dile getirdi. Bakan Unakıtan, "Siz isteyin. Bankalar hele bir vermesin. Yeter ki siz enseyi karartmayın. O bankalar kapınıza gelecek." ifadesini kullandı.

İşadamları ve esnafı, tefecilere karşı uyaran Unakıtan, şunları dile getirdi: "Bakın faizler düşüyor. Arkadaşlar, sakın yüksek faizlere aldanıp gitmeyin. Bazıları çıkmış tefeci gibi hareket ediyor. 'Şu kadar kredi veririm, bu kadar kredi veririm' gibi konuşmalar yapıyor. Siz merak etmeyin. Maliye Bakanı olarak o tefecilerin peşindeyim. Onlara fırsat vermem. Böyle günlerden istifade ederek, iş adamının, esnafın kanını kimseye emdirtmem."

Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise kurum olarak her geçen gün büyüdüklerini ve işadamlarına büyük kolaylıklar sağladıklarını belirtti. Bankalarının mevduatında 2002 yılından bu yana 3 katlık artış meydana geldiğini ifade eden Aydın, 2002'de her 100 liralık mevduatın 10,4 lirası krediye dönüştürülürken, rakamın bugün 63 liraya ulaştığını vurguladı. Halkbank'ın, Pamukbank ile birleşmeden önce bireysel kredi vermeyen işletme olduklarını işaret eden Aydın, " Şuanda bu konuyu aştık. İşletme sermayesi sıkıntısına girmiş firmalara 4 yıla kadar yabancı para cinsinden kredi kullandırmaya hazırız." açıklamasını yaptı.

Toplantının ardından Eskişehir Ticaret Odası ile Halk Bankası arasında ''Destek Kredisi Protokolü'' imzalandı. Söz konusu protokolle Eskişehirli işletmeler ve yatırımcılar için 100 milyon TL'lik kaynak oluşturuldu.