BIST 10.259
DOLAR 32,37
EURO 34,80
ALTIN 2.392,75
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Hükümet AİHM'in önü böyle kesecek!

Adalet Bakanı Ergin, 4. Yargı Paketi hakkında bilgi verdi.

Abone ol
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Türkiye'den yapılan şikayetlerin bundan Anayasa Mahkemesi'ne gideceğini belirterek, ''Mahkememizin yapmış olduğu değerlendirmeler yeterli olduğu süre içinde de Strazburg mahkemesine buradan dava gitmeyecek'' dedi.
 
Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Konya'ya gelen Ergin, AK Parti Konya İl Başkanlığı tarafından bir otelde düzenlenen Medya Tanıtım Günleri'nde yaptığı konuşmada, 2002 Türkiye'sinin üzerinden 10 yıl geçtiğini, bu süreçte önemli mesafe katedildiğini söyledi.
 
10 yıl önce iktidara gelen AK Parti'nin karayollarını yeniden inşa ettiğini, sağlık, eğitim ve adalet gibi konularda çok önemli gelişmeler yaşanmasını sağladığını anlatan Ergin, ''Türkiye'de 157 yeni adliye sarayı inşa ettik, bir o kadarının da yapım hazırlığı ya da inşası devam ediyor'' diye konuştu.
 
AK Parti'nin göreve geldiği dönemden bugüne kadar siyasi ve ekonomik istikrarı birlikte tahsis ettiğini vurgulayan Ergin, şöyle devam etti:
 
''Çok önemli sorunları teker teker çözdük. Ekonomiyi, krizlerden etkilenmeyen bir yapıya kavuşturduk. Hatta hemen yakınımızdaki Avrupa'yı kasıp kavuran kriz bize uğramadı. Halen uğraştığımız sadece bir terör illeti kaldı. Bunu da çözmek için çalışmalar devam ediyor. Fakat bu sorun kaynağı 30-35 yıllık geçmişe dayanıyor. Bir başka önemli konu olan adaletin tesisinde de anayasal düzenlemeler yapılmış, yapılmaya da devam ediyor.''
 
YARGIDA YENİ DÜZENLEMELER GELİYOR
 
Ergin, yasal düzenlemeler ve siyasi kararlılıkla Türk demokrasi hayatının kesintisiz sürdürülmesinin sağlandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
''TBMM, Türk demokrasisinin bundan sonra da kesinsiz devam etmesi için çok önemli bir adım atmıştır. Meclisimize yakışan, ne kadar revizyon görse de darbe döneminde yapılan anayasa yerine, yeni bir anayasa yapmaktır. Bunu yaparken yargı sürecinde de çok önemli bir yenilenme sürecine giriyoruz. Bu çerçevede, 12 Eylül 2010 tarihinde yapmış olduğumuz anayasa değişikliğiyle Anayasa Mahkemesi'ne yeni bir görev verildi. O da Türkiye'nin İnsan Hakları Mahkemesi sıfatıyla vatandaşlarımızın bireysel başvurularını değerlendirme yetkisidir. 24 Eylül 2012 tarihi itibariyle Anayasa Mahkememiz, İnsan Hakları Mahkemesi sıfatıyla bireysel başvuruları kabul etmeye başladı. Bu, vatandaşımız için çok önemli bir imkan. İnsan Hakları Sözleşmesi'nden kaynaklı bir hakkının ihlal edildiğini düşünen bir vatandaşımız, daha önce bu hakkını arayabilmek için gidip Strazburg mahkemelerinde uğraşması, masraf etmesi, emek sarf etmesi gerekiyordu. Artık Konyalı hemşehrim, hakkı ihlal edildiği gerekçesiyle Strazburg mahkemelerinde arayış içerisine girmeyecek. Ankara'daki Anayasa Mahkemesi'ne yapacağı müracaatla bu hakkının ihlal edildiğinin tespitini isteyebilecek. Bu şekilde, Strazburg mahkemesine Türkiye'den yapılan şikayetler bundan sonra yapılmayacak. Anayasa Mahkememize gidecek. Mahkememizin yapmış olduğu değerlendirmeler yeterli olduğu süre içinde de Strazburg mahkemesine de buradan dava gitmeyecek.''
 
Türkiye hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılmış 18 bin başvuru dosyasının beklediğini ifade eden Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
''Bu dosyaların 3 bin 500 kadarı uzun yargılamalardan yapılmış şikayetler. Biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne 2011 yılında bir teklif yaptık. Dedik ki 'Türkiye'den size gelmiş olan şikayetler var. Sizde de bu yargılamalar uzun sürüyor. Biz kendimiz içerde bir mekanizma kuralım, vatandaşımızla bu uzlaşmazlığı görüşelim, kendi aramızda çözelim ve size kalmasın bu iş' dedik. İnsan hakları ihlallerine ilişkin başvuruların Türkiye'de yapılması için verdiğimiz teklifimiz kabul edildi. Mahkeme Türkiye'ye bir pilot dosya önerdi, bir yıl da süre verdi. Buna ilişkin kanun tasarımızı hazırlayıp TBMM'ye gönderdik. Adalet Komisyonu'nda bu tasarı kabul edildi. İnşallah önümüzdeki hafta perşembe günü TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri yapılacak.''
 
4. YARGI PAKETİ
 
Ergin, insan hakları ihlallerini önlemek için de hazırladıkları 4. Yargı Paketi'nin pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulu'nda görüşülebileceğini belirterek, ''Bakanlar Kurulumuza bunun 2. kez takdimini yapacağız. Daha sonra da imzalara açıp, inşallah parlamentoya göndermeyi amaçlıyoruz. Bu tasarı içerisinde de bugüne kadar Türkiye aleyhine verilmiş ihlal kararlarının sonuçlarını ortadan kaldıracak maddeler var, yeni ihlal almamızı önleyecek düzenlemeler var'' ifadelerini kullandı.