BIST 10.564
DOLAR 32,25
EURO 35,00
ALTIN 2.479,23
HABER /  GÜNCEL

Hristofyas ihmalkarlık suçlamasını reddediyor

Limasol'deki donanma üssünde meydana gelen dev patlamayla ilgili bağımsız soruşturmada 'şahsen sorumlu olduğu' hükmüne varılan Kıbrıs Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas öfkeyle tepki verdi.

Abone ol

Kıbrıs'ta geçen temmuz ayında bir donanma üssündeki mühimmat deposunda meydana gelen ve 13 kişinin ölümüne yol açan dev patlamadan dolayı ''Cumhurbaşkanı Hristofyas'ın şahsen sorumlu olduğu'' görüşüne yer verilen bağımsız soruşturma raporu, Kıbrıslı Rum lider tarafından reddedildi.

Hristofyas, hükümet tarafından atanan baş soruşturmacı Polis Polyviou'nun yetkilerini aştığını söylüyor.

Polis Polyviou, bundan daha erken saatlerde düzenlediği basın toplantısında, soruşturmanın sonuçlarını kamuoyuna duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Hristofyas'ın donanma üssündeki patlamadan dolayı ''ciddi ve çok ağır şahsi sorumluluk altında olduğunu'' söylemişti.

Bağlayıcı değil

Yasal yönden bağlayıcılığı olmayan soruşturmada elde edilen bulgular rapor halinde cumhurbaşkanlığı makamına ve başsavcılığa teslim edildi.

Kıbrıslı Rumların barış zamanında tanık olduğu en büyük askeri kaza olarak kayıtlara geçen patlama, bugüne değin hükümetten savunma ve dışişleri bakanlarının istifalarını getirdi.

Ancak Hristofyas'ın makamından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı'nın olaydan şahsen sorumlu olduğu iddiasının bütünüyle reddedildiği belirtildi.

Mühimmat deposunda meydana gelen patlamanın kurbanları arasında Kıbrıs donanmasının başı Amiral Andreas Ioannides ve altı itfaiye eri de yer alıyor.

İran gemisi

Donanma üssü, ana elektrik santralinin yakınlarında yer aldığı için, patlama ardından adanın güneyi geniş çapta elektriksiz kalmıştı.

Soruşturma başkanı Polis Polyviou, çürümeye yüz tutmuş mühimmatın Evangelos Florakis donanma üssüde ''tamamen sorumsuz biçimde'' tutulduğunu söyledi.

Üste, Suriye'ye silah taşıdığı söylenen bir İran gemisinde el konulan mühimmat saklanıyordu.