BIST 10.471
DOLAR 32,60
EURO 35,00
ALTIN 2.439,91
HABER /  GÜNCEL

HRANT DİNKİ UĞURLUYORUZ

Hrant Dink binlerce kişinin katılacağı törenle son yolculuğuna uğurlanacak. İşte cenazeyle ilgili tüm detaylar..

Abone ol

Uğradığı silahlı saldırı sonucu 19 Ocak'ta hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink bugün son yolculuğuna uğurlanıyor. İşte yaklaşık 50 bin kişinin katılacağı düşünülen ilgili tüm detaylar.

Cenaze töreni AGOS Gazetesi önünde 11.00'de başlayacak. Kortej AGOS Gazetesinden Şişli istikametine doğru ve ana bulvar üzerinde oluşturulacak. Burada Dink'in ailesi adına bir konuşma yapılacak.

CENAZE KORTEJİ YÜRÜYÜŞ BOYUNCA SESSİZ OLACAK

 Saat 11.30'da cenaze arabasıyla birlikte, buradan Taksim istikametine doğru yürüyüşe geçilecek. “Hepimiz  Hrant Dinkiz! - Hepimiz Ermeniyiz!” pankartı arkasında, pankartsız ve slogansız, sessiz bir yürüyüş yapılacak.

- Yaklaşık 8 kilometre olan yürüyüş güzergahı şöyle: Şisli Osmanbey - Harbiye - Taksim - Tarlabaşı Bulvarı - Unkapanı - Saraçhane - Aksaray - Yenikapı İDO iskelesi meydanı.

CENAZE KORTEJİ VE AİLE BURADA AYRILACAK

- Kortej, Elmadağ Divan Oteli kavşağına geldiğinde, cenaze arabası ve aile, Meryem Ana Kilisesi'nde düzenlenecek tören için ayrılacak. 

- Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II'nin yöneteceği tören, saat 14.00'te başlayacak ve yaklaşık 45 dakika sürecek. Törende, Dink'in “ruhunun kurtuluşu, günahlarının bağışlanması ve cennete kabul edilmesi” için dualar ve ilahiler okunacak.

Kortej yürüyüşü Taksim'e ve oradan Unkapanı yönüne devam edecek. Yenikapı iskelesi meydanına gelindiğinde kilisedeki törenden çıkan cenaze arabası da meydanda büyük kitle ile buluşacak.

- Cenaze arabaları Balıklı Ermeni Mezarlığına doğru yola çıkacak. Hrant Dink burada ailesi ve yakınları tarafından son yolculuğuna uğurlanacak

TRAFİĞE KAPATILACAK YOLLAR

Taksim Şişli arasındaki yollar sabah saatlerin trafiğe kapatılacak. Ayrıca Osmanbey Metro Durağı hizmet vermeyecek.

Cenaze kortejinin yürüyeceği Mecidiyeköy otobüs duraklarından Halaskargazi Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Taksim Meydanı, Tarlabaşı Bulvarı, Unkapanı Köprüsü, Saraçhane, Atatürk Bulvarı, Yenikapı, Türkeli Caddesi'nden Kumkapı Meryemana Kilisesinin yer aldığı güzergah ve Zeytinburnu Balıklı Ermeni Mezarlığı civarındaki yollar.

Şehir dışından gelen araçlar Mecidiyeköy-Ali Sami Yen Stadı’nda park edecek ve yaya olarak Şişli-Osmanbey yönüne devam edecekler.

CENAZEYE KİMLER KATILACAK?

Cenazeye Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Deniz Baykal katılmayacağı açıklanırken, Cumhurbaşkanı Sezer ve Meclis Başkanı Bülent Arınç da törene programları nedeniyle katılmayacak.

Hükümeti Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül temsil edecek. Siyasi parti temsilcilerinin arasında ANAP lideri Erkan Mumcu'nun yanı sıra DSP Genel Bakanı Zeki Sezer ve SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ise cenaze törenine katılacak.

YURT DIŞINDAN DA KATILIM YOĞUN

Ermenistan'ı temsilen New York Ermeni Kilisesi Başpiskoposu Hajak Barsamyan, Romanya ve Bulgaristan, Almanya, Fransa başpiskoposlarının İstanbul'a gelecek.

Cenaze törenine ayrıca Dışişleri Bakanı Gül'ün davetiyle Ermeni diasporasının temsilcileri de katılacağı öğrenilirken Avrupa Birliği'nde temsilciler de törende hazır bulunacak. 

CENAZEYİ BASINDAN KİM İZLEYECEK?

Yurt içinde ve yurt dışından çok sayıdan basın mensubunun töreni izleyeceği duyurulurken. Meryem Ana Kilisesi'nde yapılacak törene sadece Anadolu Ajansı'nın alınacağı açıklandı.