BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Bolu Dağı Tüneli açılıyor

Türkiye'nin en büyük projelerinden biri olan Bolu Dağı Tüneli törenle açılıyor. Peki tarihi tünelin özellikleri neler?

Abone ol

İlk kazmanın 1993 yılında ve toplam 16 bakan eskiten Bolu Dağı Tünelinin İstanbul-Ankara istikameti, saat 09.30'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin katılımlarıyla hizmete açılacak.

Tünel giriş ve çıkışlarında hizmet araçları dahi kontrol ediliyor. Açılış öncesinde basın mensuplarının görüntü almalarına izin verilmiyor.

TARİHİ TÜNELİN ÖZELLİKLERİ

Peki GAP'tan sonra Türkiye'nin en büyük projelerinden biri olan ve yapımına 1993 yılında başlayan ve bitişi yılan hikayesine dönen tarihi tünelin özellikleri neler?

BOLU DAĞI'NI 5 DAKİKADA GEÇMEK MÜMKÜN

Halen Bolu Dağı'nı yarım saatte geçebilen bir sürücü, tünelden 5 dakika içinde geçiş yapabilecek.

Bolu Dağı Geçişi Projesi içerisinde önemli yeri olan Bolu Dağı Tüneli, çift tüp olarak inşa edildi.

3 şerit gidiş, 3 şerit geliş olacak şekilde inşa edilen Bolu Dağı Tüneli tam olarak faaliyete geçtiğinde, Ankara-İstanbul arasındaki mesafenin 3,5 saatte aşılması öngörülüyor.

TÜNEL DEPREMDEN ETKİLENMEYECEK

Deprem hangi büyüklükte olursa olsun tünel asla servis dışı kalmayacak. Ancak tamir edilebilir küçük hasarlarla atlatılacaktır.

BUZLANMA OLMAYACAK

Tünel giriş çıkışlarına ve viyadüklere ses sensörleri olacak. Bu sensörler yolun üzerinde bulunan sıvının analizini yapıp, kontrol merkezine yol üzerindeki sıvının donacağı süreyi bildirecek. Kurulan sistemle yola, tuzlu su eriğini püskürtülecek ve bu tuzlu su, yolun buzlanmasını engelleyecek. Buzlanma yaşanmadan buzlanma olayı bitirilecek.

TÜNEL NE KADARA MAL OLDU?

Bolu Dağı geçişi komple bittiğinde 300 milyon doları tünel için olmak üzere proje için yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırım yapılmış olacak.

16 YILDA NEDEN BİTMEDİ?

Bolu Dağı Tüneli Projesi Sözleşmesi, 1990'da İtalyan Astaldi firması ve Bayındır Holding Ortak Girişimi'yle imzalandı.

Proje 1998'de Bayındır Holding'in mali krize girmesi nedeniyle ilk darbeyi aldı.

1999 depremlerinde, yapımı tamamlanmış 700 metrelik tünel ve viyadükler büyük hasar gördü. Bunun üzerine yeni bir projelendirilmeye gidildi.

Bu hasar için İtalyan Generali Sigorta ve Kent Sigorta konsorsiyumu sadece 10 milyon dolar ödeyeceğini söyledi. Bilirkişilerin incelemesi sonucu sigortacılar 105 milyon dolar ödemek zorunda kalınca proje Ekim 2001'de yeniden başlatıldı.

Astaldi'nin iki aşamada 705 milyon dolarlık kredi bulması ve Hazine'ce bunun onaylanmasıyla proje hız kazandı.