BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,64
ALTIN 2.393,12
HABER /  GÜNCEL

Hormon savaşçısı Toroğlu'na tepki

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye, Erman Toroğlu'nun "Tavukta hormon var." iddialarının üzerinde çok konuştu ve tartıştı. Yalçın Pekşen, konuyla ilgili şu yorumları yaptı...

Abone ol

Yalçın Pekşen, başlıklı yazısında hormona savaş açan Erman Toroğlu'nun tavukculuk sektörünü bitirme yolunda olduğunu ele aldı...


Çağdaş uygarlığa ulaşmak yolunda mantıklı önerileri kulak ardı eden halkımız, eski hakem ve futbol yorumcusu Erman Toroğlu'nun önerisinin üzerine hiç düşünmeden atladı.

Toroğlu'nun söyledikleri aslında öneri bile sayılmazdı. Bir gazetecinin geyik muhabbetine cevap vermeye çalışırken 'Tavuklarda hormon ve antibiyotik var. Ben yemiyorum kardeşim, isteyen yesin...' demişti.

Bunun üzerine halk tavuk yemeyi kesti; tavuk fiyatları yüzde 30 düştü. Tavuk tüketimi yüzde 25 azaldı.

Ol vesileyle biz 'pişmiş tavuğun başına gelenler'den sonra henüz pişmemiş tavuğun başına gelenleri de öğrendik.

Tavuklar mutsuzdu: daracık kafeslerde, tepelerinde 24 saat ışık, uyumadan, hareket etmeden durmadan besleniyorlardı. İrileşmeleri için hormon, hastalanmamaları için ise, hasta olmadıkları halde antibiyotik veriliyordu.

'Laf olsun, torba dolsun' gazeteciliği yukardaki soruyu sormanın ve verdiği cevabı yayınlamanın absürdlüğü üzerinde hiç durmadı.

Tavukçuluğumuza darbe vurmaktan çekinmedi; o tavukçuluk ki, Avrupa Birliği'ne tavuk satabilmek için, insanlara bile sağlayamadığımız koşulları sağlamışlar, modern üretim ve kesim ekipmanlarına yatırım yapmışlar, AB'den satış güvencesi almak üzerelerdi.

Sonuç: Haftada 7 trilyon zarar.

Tavuklar mutlu, biz mutsuzuz.
* * *
Kendi ellerimizle altın yumurtlayan sektörü kestik. Onca hormon ve antibiyotik tartışmasından sonra bizden kim tavuk alır?

Veteriner Hekimleri Odası şimdi ağzıyla kuş tutmaya çalışıyor.

Hormon pahalı: 'Kar amacı güden bir firma bunu kullanmaz. AB'ye ihracat noktasına gelen firmaların hormon kullanmaları intihar sayılır.'

Antibiyotik şart: 'Hayvanda hastalık olmaması için kullanılması gereklidir. Ancak pahalı olduğu için gereğinden fazla kullanılamaz.'

Denetim yeterli: 'Hem Tarım Bakanlığı, hem AB uzmanları firmalarımızın hiçbir eksiği olmadığını onayladılar.'
* * *
Ama biz dinlemiyoruz.

Peki biz neden kimseyi dinlemiyoruz da, Toroğlu'nu dinliyoruz?

Çünkü Toroğlu bizim anladığımız dilden konuşuyor: Bilime, bilgiye, gerçeğe boş veriyor; önünü, arkasını düşünmeden konuşuyor ve futbolu iyi biliyor.

Galiba sadece futbolla ilgilendiğimiz için futboldan anlayanlara daha çok güveniyoruz.

-Bu adam kim kime faul yaptı, hangi pozisyon penaltıydı, hangisi ofsayttı herkesten iyi biliyor. Öyleyse tavuktan da anlıyordur...mantığı.

Toplum yozlaşınca mantıksız önerilerde bulunanlar çıkar.

Fransa Kralı'nın karısı Marie Antoinette fi tarihinde 'Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler' dediğinde Fransız İhtilali'nin eli kulağındaydı.

İnsanımızın yiyecek ekmeği zor bulduğu bugünlerde Erman Toroğlu'nun önerisi de o hesap...


YAZI: Yalçın PEKŞEN