BIST 10.518
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.474,80
HABER /  GÜNCEL

Honda'nın kâr oranında büyük düşüş

Japon otomotiv şirketi Honda, Mart ayındaki deprem ve tsunami yüzünden, bu yılın ilk çeyreğinde kârlarının yaklaşık yüzde 40 oranında düştüğünü açıkladı.

Abone ol

Japon otomotiv şirketi Honda, Mart ayındaki deprem ve tsunami yüzünden, bu yılın ilk çeyreğinde kârlarının yaklaşık yüzde 40 oranında düştüğünü açıkladı.

Deprem ve tsunami felaketi, Japonya'nın pekçok fabrikasını tahrip etti ve otomobil üreticileri açısından parça sağlama sıkıntısı yarattı.

Japonya'nın üçüncü büyük otomobil üreticisi olan Honda, tüm üretim tesislerini dört hafta süreyle kapatmak zorunda kalmıştı.

Şirket bunun yolaçtığı zararın 45 milyar yen (550 milyon dolar) olduğunu açıkladı. Honda yıl sonunda normal performansına dönebileceğini tahmin ediyor.

Sanayi üretimi rekor düşüş kaydetti

Öte yandan Mart ayında, Japonya'daki sanayi üretiminde, ham madde ve parça darlığı yüzünden rekor düşüş kaydedildi.

Fabrika üretiminde yüzde 15,3'lük bir düşüş oldu. Bundan önce 2009 Şubat'ında yüzde 8,6'lık bir düşüş yaşanmıştı.

Yayımlanan bu sayılar ardından Japonya Merkez Bankası, ekonomik büyümeyi teşvik amacıyla faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.

Japonya'nın yaşadığı çifte felaketin en büyük olumsuz etkisi, ülkenin altyapısında ve ham made ile parça tedariğinde yaşanıyor.

Bazı bölgelerde elektrik kısıntısının sürmesi de ekonomiyi etkiliyor.

Bütün bu unsurlar, Japonya'nın en büyük üreticilerinin fabrikalarındaki üretim faaliyetini askıya almalarına veya azaltmalarına neden olmakta.

Uzmanlar, ülkedeki durumun kısa bir süre içinde normale dönmesinin beklenmediğini belirtiyorlar.

Citigroup Küresel Piyasalar'da görevli Kiichi Murashima "Sanayi üretimi, Ekim-Aralık aylarına kadar deprem öncesi duruma dönemeyebilir. Şirketler Nisan ve Mayıs aylarında üretim artışı kaydedileceği tahmininde bulundular ama, şirketlerin, ham madde tedariği konusunda eski duruma ne zaman dönülebileceğini doğru tahmin edebileceklerini zannetmiyorum." dedi.