BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,81
ALTIN 2.418,48
HABER /  GÜNCEL

Kanal İstanbul'un en büyük rakibi

Çılgın proje 'Kanal İstanbul'dan büyük gemiler nasıl geçecek? Bunun yanıtı dünyanın en önemli kanallarından biri olan Panama kanalında...

Abone ol

Çılgın proje 'Kanal İstanbul'dan büyük gemiler nasıl geçecek? Bunun yanıtı dünyanın en önemli kanallarından biri olan Panama kanalında...

Türkiye dün açıklanan 'Kanal İstanbul' projesini tartışırken, 50 kilometre uzunluğundaki ikinci boğazdan gemilerin nasıl geçeceği merak ediliyor. 77 kilometre uzunluğundaki ve yılda 14 bin geminin kullandığı Panama Kanalı'ndan bir dakikada geçişi gösteren video nefes kesiyor.

Peki Panama Kanalı ile Kanal İstanbul arasındaki farklar neler? Orta Amerika'nın en güney ülkesi Panama topraklarında yer alan kanal, Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanusu birbirine bağlıyor.

EN ZORLU MÜHENDİSLİK PROJESİ

Tarihin en zorlu mühendislik projelerinden biriyle inşa edilebilen Panama Kanalı'nın yapımında 27 binden fazla çalışan yaşamını yitirdi. Büyük toprak kaymalarından sıtma ve sarı humma gibi birçok felaket yaşandı kanal inşaatı sürerken. 1914 yılında ABD'liler tarafından bitirilen kanal, Güney Amerika ve Kuzey Amerika'yı birbirinden ayırır. Güney Amerika'nın ucundaki Horn Burnu'nu dolaşmaktan kurtulan gemiler, kanalı yaklaşık 9 saatte geçiyor, günümüze kadar 900 binden fazla gemi kanalı kullandı.

Kanalın ulaşımı nasıl değiştirdiğine en büyük örneklerden biri New York'tan San Francisco yolculuğu... Kanal açılmadan gemiler Güney Amerika'yı tamamen dolaşıp 22 bin 500 kilometre yol yaparak San Francisco'ya ulaşıyordu. Panama Kanalı açılınca mesafe 9 bin 500 kilometreye indi.