BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.439,20
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Honda yanlış kadınla kapıştı!

Heather Peters isimli 46 yaşındaki bayan tüketici, Kaliforniya'daki bir mahkemede American Honda Motor şirketini utanacak duruma düşürdü ve 9,867 dolar ceza ödetti. Buradaki basit bir tartışma da sonunda PR kabusuna dönüştü.

Abone ol

Basit bir tartışmadan PR kabusuna…

Heather Peters isimli 46 yaşındaki bayan tüketici, Kaliforniya'daki bir mahkemede American Honda Motor şirketini utanacak duruma düşürdü ve 9,867 dolar ceza ödetti. Buradaki basit bir tartışma da sonunda PR kabusuna dönüştü.

Peters, hep pahalı araçları kullandıktan sonra 100 kilometrede 4.7 litre yakıt yaktığını reklamlardan öğrenerek 2006 Honda Civic Hybrid almaya karar verdi. Fakat daha sonra Honda'nın daha fazla yakıt yaktığını görünce Honda'yı mahkemeye vermişti.

Peters, class-action (bir şirkete karşı halkın açtığı dava) hakkı saklı kalmak üzere, davayı bireysel olarak açtı.

Honda'ya göre, kullanma alışkanlığı ve bakım yanlışlıkları kullanılan yakıt miktarını etkiliyor. Fakat, 2006-08 Civic'lerde akü ömrünün umulandan daha kısa sürdüğünü de Honda kabul etti. Peters'a göre araç 100 kilometrede 5.6 litreden az yakmıyor. Hele bir de araçtaki yazılımı yeniledikten sonra bu rakam 7.8 litreye çıktı.

Şirketler hukuku avukatı olan Peters, sıhhatini kaybettiği, evliliği yıkıldığı ve işini kaybettiği bir anda sanki dünyalar üzerine yıkılıyormuş gibi hissetmiş. MS hastağına yakalandığını öğrendikten ve başına gelenlerden sonra artık kaybedecek bir şeyi olmadığı hissine kapılmış.

Hippi bir aileden gelen, sanat okuluna gitmiş, muhafazakar görüşlü bir kişi olan Peters 2003 yılında, Kaliforniya Valisi seçimlerine katılmış ve iddialı bir konuma gelebilmişti. Kaybettiği kişi ise Arnold Schwarzenegger oldu. Fakat, Schwarzenegger seçim sonrası Peters'a kendi yönetiminde iyi bir görev vermiş.

Honda firması, mahkeme sonucunda yayınladığı bildiride yargı kararının radikal olduğunu, eyalet ve federal  kanunlarında böyle durumla şu ana kadar hiç karşılaşılmamış olduğunu belirtti.  Peters ise bu bildiriyle dalga geçerek " Radikal, haa. Dogru. Radikal, çünkü, Amerikan tüketicisi her söylenileni yapmıyor artık, hem de büyük şirketlerin kendilerine söyledikleri her şeye inanmayı bıraktılar.  

Peters, başta davayı açmak niyetinde olmadığını, fakat sadece zararını telafi etmek için aracın piyasadaki normal satış fiyatı olan 7.500 dolar, ya da hibrid olmayan başka bir kullanılmış Civic'le değiştirilmesini talep etmiş. Honda, Peters'in tüm isteklerini reddedince, Peters da söz verdiği her şeyi gerçekleştirmek icin var gücüyle çalışıyor. Bu konuda da çok ciddi olduğunu ifade ediyor.

Honda davayı yüksek mahkemeye taşımayı planlıyor. Peters ise diğer Honda Civic kullanıcılarını ikna ederek davayı bir class-action haline dönüştürmeyi düşünüyor. Şimdiden Los Angeles Times'a demeç verdi ve sürekli farklı medya kanallarında konuşarak davasını anlatıyor.  Bu işin nasıl yapılacağını da Schwarzenegger'den öğrenmiş.

Peters, davasını anlatmak icin www.dontsettlewithhonda.org isimli bir internet sitesi kurmuş. Burada konuyla ilgili CD'leri de 15 dolardan satmakta. Şu ana kadar gelen ilgiden memnun olduğunu ifade ediyor.

Peters'in planları arasında avukatlık lisansını yenilemeyi ve class-action davasını da kendisinin üstlenmesi var. Büyük şirketler kadar nefret edilen bir baska şey de class-action avukatları. Bu avukatların aldıkları davaların büyüklüğü kadar aldıkları çekler de bir o kadar büyük.