BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.443,28
HABER /  GÜNCEL

Şampiyon Zambiya bir Drogba etmiyor

Afrika Kupası'nda şampiyon olan Zambiya'nın toplam piyasa değeri Drogba'ya ulaşamıyor

Abone ol

Ekvator Ginesi ile Gabon'un ortaklaşa düzenlediği 2012 Afrika Uluslar Kupası'na Zambiya'nın sürpriz şampiyonluğu damga vurdu

Final maçında turnuvanın favorisi Fildişi Sahili'ni penaltı atışları sonucu mağlup eden Zambiya daha önce iki kez yaklaştığı şampiyonluğa bu kez ulaştı.

Futbol ekonomiden ibaret değil belki ama rakamlar da şampiyonluğun mucize olduğunu ortaya koyuyor.

Zambiya'nın finalde karşılaştığı Fildişi Sahili'nin futbolcularının toplam piyasa değeri yaklaşık 169 milyar Euro. Zambiya Milli Takımı'nda yer alan oyuncuların değeri ise sadece 8 milyon 775 bin Euro. Bu da iki kulup arasındaki farkın 19.4 kat olduğunu ortaya koyuyor.

TOURE ZAMBİYA'NIN 4 KATI

Finalde penaltı kaçıran Fildişili oyuncu Didier Drogba'nın piyasa değerinin 9.5 milyon Euro olduğu düşünüldüğünde, 'şampiyon'un bir futbolcudan bile daha az değeri olduğu görülüyor. Fildişi'nin en değerli oyuncusu Yaya Toure ise 35 milyon Euro'luk değeriyle Zambiya'nın 4 katı.

MAYUKA TAKIMIN YARISI

Transfermarkt.de'nin verilerine göre, Zambiya'nın en pahalı oyuncusu İsviçre'nin Young Boys takımında forma giyen Emmanuel Mayuka. Zambiya'nın tek meşhur futbolcusunun bonservis bedeli 4.5 milyon Euro. Bir başka deyişle tek başına Mayuka, takımın değerinin yarısından fazla.

MİLYON EURO'YU GÖREN YOK

Mayuka'yla diğer oyuncular arasında adeta bir uçurum var. Mayuka takımda 1 milyon Euro'yu aşan tek oyuncu. 100 bin Euro değerli 4 futbolcuya sahip Zambiya'da, Mayuka'dan sonra en değerli oyuncu 400 bin Euro ile Isaac Chansa.

AVRUPA'DA OYNAYAN TEK FUTBOLCUSU VAR

Afrika'nın en büyüğü olan Zambiya'nın Avrupa'da oynayan tek futbolcusu Mayuka. Çin'de iki, Rusya'da bir futbolcusu olan Zambiya'nın diğer oyuncuları Afrika'da futbol hayatlarını sürdürüyor.