BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.411,96
HABER /  GÜNCEL

Hollanda'da marihuana kahveleri turistlere yasaklanacak mı?

Hollanda'da bir mahkeme bugün yabancı turistlerin marihuana tüketilen kahvelere girmelerinin yasaklanıp yasaklanmayacağına karar verecek.

Abone ol

Hollanda'da bir mahkeme bugün yabancı turistlerin marihuana tüketilen kahvelere girmelerinin yasaklanmasının doğru olup olmadığına karar verecek.

Hollanda'da hafif uyuşturucu kullanımına hoşgörülü bakılmakla birlikte, bazı çevrelerde turistlerin sadece uyuşturucu kullanabilmek için ülkeye gelmesinden ve yabancı tüccarların ülkede yasadışı uyuşturucu ticareti yapmalarından kaygı duyuluyor.

Yasağın, gelecek ay güneydeki üç vilayette başlaması, daha sonra da ülke çapında uygulanması planlanıyor.

Bir grup kahve sahibi yasağın yabancılara karşı ayrımcı olduğu gerekçesiyle Lahey vilayet mahkemesinde dava açtı.

Mahkemenin yasak kararını onaması halinde, Hollanda'da oturma izni olanların, geçerli kimlik sahibi olma koşuluyla marihuana kahvelerine girmesine izin verilmeye devam edilecek. Kullanıcılara yeni bir "ot kimliği" verilmesi de gündemdeki önerilerden biri.

Hollanda Marihuana Satıcıları Derneği sözcüsü Michael Veling, planı sorgulayan kişiler arasında. Veling, BBC Dünya Servisi'ne "Bu yasak benim için yüzde 90'lık bir ciro kaybı yaratacak. Bu durum, herhangi bir kimsenin plana karşı çıkması için yeterli bir neden. İkinci olarak da, müşterilerimizi gayet zor bir durumda bırakıyor. Hala kullanımı yasa dışı olan bir maddeyi satın almak için, kendinizi ne diye kayda geçiresiniz ki?" dedi.

Hollanda'da 700 dolayında bu tür "kahve" yer alıyor. Ülkede hafif uyuşturucular yasa dışı olmaya devam etmekle birlikte, kahvelerde satışı ve kullanımı ceza kapsamı dışında tutuluyor. Polis, beş grama kadar marihuana bulundurulmasına genelde hoşgörü gösteriyor.

BBC muhabiri Anna Holligan, Amsterdam'a gelen turistlerin üçte birinin kahvelerde marihuana içtiğine dikkat çekerek, Amsterdam Belediye Başkanının ulusal düzeyde yasağa şiddetle karşı çıktığını aktarıyor.

Kahve sahipleri davayı kaybedecek olurlarsa, insanların, oturdukları yerler dolayısıyla ayrımcılığa maruz bırakılmaması gerektiğini savunarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını söylüyorlar.

Hollanda'da yabancıların marihuana kahvelerine gitmelerine yasak getirme planı, 18 ay önce iş başına geçtikten sonra uyuşturuculara karşı daha sert bir tutum benimseyen Muhafazakarlar önderliğindeki koalisyon hükümetine ait.