BIST 9.974
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.429,08
HABER /  GÜNCEL

Hollanda: Ders kitabına 'ayrımcılık' suçlaması

Hollanda'da lise ve dengi okullarda okutulan "Bakış açısı" adlı kitapta yer alan 'İslam'da Kuran'ın emriyle kızlar itaatkar olmalı... Faslılar suça eğilimlidir" gibi ifadeler tartışma yarattı. Kitap parlamento gündemine getirildi.

Abone ol

Hollanda'da lise ve dengi okullardaki "Yurttaşlık ve Toplum" derslerinde okutulan "Bakış Açısı" adlı kitap, Müslümanlara karşı ayrımcılık yapmakla suçlanıyor.

Kitapta, tüm Müslüman kızların Kuran'ın emri gereği boyun eğmeye zorlandığı savunuluyor.

Müslüman gençler "suça eğilimli" ve okulda başarısız olarak tanımlanıyor.

Çok kültürlülüğü savunan haber yorum portalı Joop.nl, kitabın içeriğine ilişkin kapsamlı bir incelemeye yer veriyor. Buna göre "Bakış Açısı" adlı kitap, "yabancılar" konusunda katı önyargılar içeriyor.

Malmberg Yayınevi tarafından basılan kitap, Hollanda'nın çok kültürlü etnik yapısını anlatıyor. Joop.nl, kitabı Geert Wilders liderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) ile aynı görüşleri savunmakla eleştiriyor.

Kitapta başörtüsü hakkında bilgi veriliyor. Türk ve Faslı kadınların, "evdeki baskı ya da kendi seçimleriyle" başörtüsü taktıkları belirtiliyor. Bu bölümde, bazı Müslüman ülkelerde kadınların çarşaf giyme zorunluluğu gibi katı kurallara zorlandığı anlatılıyor.

"Faslılar suça eğilimli"

Kitaba göre geleneksel Faslı ailelerde evin reisi baba ve erkek çocuklar genç yaştan itibaren "erkek gibi" davranmak zorunda.

Faslı gençler, Hollandalı gençlerin aileleri tarafından daha fazla özgür bırakıldığını görüyorlar. Evde yeterince özgürlük tanınmayan Faslı gençler, sokaklarda dolaşmayı evde kalmaya tercih ediyorlar.

Kitabın "Adım 2: 10 yaşından itibaren erkek" adlı bölümünde, Faslı gençlerin neden suça eğilimli olduğu sorgulanıyor. Bu da şu örnekle anlatılyor:

"Sana göre aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğru?

a) Bütün Faslı gençler suça eğilimli midir?

b) Bazı gençler neden suça eğilimli oluyor? Doğru cevapları işaretle

  • Okullarını bitirecek kadar akıllı değil
  • Ebeveyinleri ile sık sık kavga ediyorlar
  • Suç işlemek olmak doğalarında var
  • Okulu kırıp sokaklarda geziyorlar. "

Kitaba göre Hollanda'da 2 tür insan var; yerliler ve yabancılar. Yazar konuyu, "Yabancılar, Hollandalı olamayanlar, yerliler Hollandalı olanlar" diye özetliyor.

Parlamentoya taşındı

Joop.nl'nin incelemesine göre kitabın "5. Adım" başlıklı bölümünde, yabancılarla ilgili önyargılı görüşler tekrarlanıyor. Yazıda bu önyargılar şöyle sıralanıyor:

"Kızlar, Kuran'ın emri ile itaatkar davranmak zorunda. Erkek çocukları küçük yaştan itibaren 'erkek gibi' davranmak zorunda. Bu da yabancılar arasında sıklıkla sorunlara neden oluyor. Müslümanlar yabancıdır. Yabancılar Hollandalı değildir.."

İktidar ortağı İşçi Partisi (PvdA) Milletvekili Ahmed Marcouch, "Bakış Açısı" adlı ders kitabıyla ilgili eleştirileri parlamentoya taşıdı. Ana muhalefetteki Sosyalist Parti (SP) ile Demokratlar 66 (D66) da Marcouch'un önergesine destek veriyor.

Malmberg Yayınevi Sözcüsü, kitabın olumsuz etki yapmasının üzücü olduğunu belirtiyor. "Bizim niyetimiz değer yargısı yazmak değil, gençlerin açık bir şekilde toplumda yer alan konulara ilişkin düşünme tartışmalarını sağlamak" diyen sözcü, eleştirileri dikkate alacaklarını söylüyor.