BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.498,83
HABER /  GÜNCEL

Hizbullah: İsrail değil cihatçılar öldürdü!

Hizbullah'tan yapılan açıklamada "Suriye'deki komutanımızı İsrail değil cihatçılar öldürdü" denildi.

Abone ol

Hizbullah, Suriye'deki komutanı Mustafa Emin Bedreddin'in ölümünden cihatçıları sorumlu tuttu. Hizbullah üyeleri başlangıçta İsrail'i suçlamıştı.

Cuma günü, Bedreddin'in Şam havaalanı yakınlarındaki bir patlama öldüğü açıklanmıştı. Hizbullah komutanının Beyrut'taki cenaze törenine binlerce kişi katılmıştı.

Hizbullah'ın açıklamasında, hiçbir grubun adına yer verilmeden "Araştırmalarımız, Şam Uluslararası Havaalanı yakınlarındaki üslerimizden birinde meydana gelen ve komutan Mustafa Bedreddin'in şehit olmasına neden olan patlamanın, bölgedeki tekfiri grupların topçu saldırısından kaynaklandığını göstermiştir" denildi.

Tekfiri sözcüğü, Müslümanların dinden çıktığına inan militanları tanımlamak için kullanılıyor.

Bedreddin'in 2011'den beri Hizbullah'ın Suriye'deki operasyonlarını yönettiği belirtiliyor.

Örgütün binlerce üyesi Beşar Esad yönetimini desteklemek için Suriye'deki çatışmalarda yer alıyor.

Bedreddin, 2008'de Şam'da bombalı araçla düzenlenen saldırıda ölen Hizbullah komutanı İmad Muğniye'nin kayınbiraderi ve halefiydi.

Muğniyet ve Bedreddin'in, Ekim 1983'te Beyrut'taki ABD Deniz Piyade barakalarını hedef alan saldırıyı beraber düzenledikleri öne sürülüyor.

Beyrut'taki bu saldırıda 241 Amerikan askeri ölmüştü.

Bedrettin, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin 2005'te öldürüldüğü suikastı araştıran BM Özel Mahkemesi tarafından Hariri'yi öldürmekle suçlanan ve hakkında uluslararası yaptırım kararı alınan Hizbullah üyeleri arasında yer alıyordu.

1961 doğumlu Mustafa Bedreddin, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'tan sonra hareketin ikinci lideri ve Nasrallah'ın danışmanı olarak biliniyordu.